Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

1. La factura elèctrica: què és cada concepte? https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

1. La factura elèctrica: què és cada concepte?

El gruix del cost econòmic de la factura elèctrica es pot dividir en dos grans conceptes: la potència contractada i l’energia consumida.

Potència contractada. La potència contractada (kW) és un cost fix a la factura, en què es cobra la capacitat que hem contractat. La potència contractada és la quantitat màxima d’electricitat que pot entrar a la nostra llar, per tant, ens determina la quantitat d’electrodomèstics que podem connectar alhora. Quants més electrodomèstics utilitzem a la vegada, més potència necessitarem. Aquest concepte es cobrarà en funció del temps: €/kW·dies del període de facturació.

Gestionant aquesta demanda es pot contractar una potència inferior i, per tant, rebaixar el cost econòmic associat.

A partir de l’1 de juny de 2021, totes les tarifes domèstiques tindran dues potències contractades que, per defecte, seran igual a la contractada amb anterioritat. El seu preu variarà segons el període. Si l’usuari ho necessita, es podran contractar dues potències diferents per cada període.

  • La potència punta -P1- és de les 8 a les 24 h (la més cara), de dilluns a divendres laborables.
  • La potència vall -P2- és de les 24 a les 8 h del matí i totes les hores dels dissabtes, diumenges i festius nacionals.

En aquelles llars on hi hagi un aparell que requereixi una elevada potència i que es pugui connectar a qualsevol hora (per exemple, un cotxe elèctric o un acumulador d’aigua calenta), es podrà contractar una potència superior per al període vall, en què el preu serà molt barat.

horari potencia 2.0TD.jpg

Energia consumida. L’energia consumida (kWh) és un cost variable a la factura en què es paga pel consum energètic fet en el període de facturació. Aquest concepte es cobrarà en funció de l’energia consumida: €/kWh consumits

Uns bons hàbits de consum energètic poden reduir un 10% el cost de les factures. Descobreix com fer-ho en el següent enllaç.

El preu de l’energia consumida pot variar molt en funció de la comercialitzadora que tinguis contractada. En general, l’opció més econòmica és una tarifa indexada (veure pregunta 14) en què s’aplica un preu diferent segons l’hora que té lloc el consum.

Et recomanem que visitis el comparador d’ofertes d’energia de la CNMC (web oficial) per tal de conèixer l’opció més econòmica per a tu.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0