Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Descobreix la ciutat Més de mil anys d’història i una ubicació privilegiada han dotat Rubí d’un patrimoni material i immaterial molt ric, que pots descobrir seguint les rutes que et proposem. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Descobreix la ciutat

Més de mil anys d’història i una ubicació privilegiada han dotat Rubí d’un patrimoni material i immaterial molt ric, que pots descobrir seguint les rutes que et proposem.

En aquest apartat, però, volem destacar aquells elements que, per diferents motius, han esdevingut més representatius o simbòlics i que creiem que no pots deixar de conèixer.

 

Et proposem visitar


Els Museus de la ciutat
  • Museu Municipal Castell (MMUC): El Museu municipal de Rubí, ubicat al Castell, té per objecte exposar i difondre la història de la ciutat com a patrimoni col·lectiu.
  • Fundació Museu Vallhonrat: Aquest museu és una porta al coneixement del passat, on sovint entren peces noves que ens ajuden a aprendre dels nostres avantpassats. El projecte va arrencar a mitjan segle XX, quan Miquel Vallhonrat Brau es va iniciar en el món del col·leccionisme.

 

Monuments modernistes

Entre el 1910 i el 1925 es van construir la majoria de cases i edificis modernistes de Rubí. Les cases modernistes de la nostra ciutat van ser construïdes per rubinencs que havien fet fortuna a les Amèriques i volien demostrar la seva riquesa, o per industrials i nous rics de Barcelona com a segona residència a un Rubí que era encara un poble rural, envoltat de natura, bucòlic, i a redós de l’arribada del ferrocarril, encara molt més proper a una Barcelona industrial i conflictiva.

 

Monuments urbans

La nostra ciutat compta amb diverses escultures i monuments urbans que s’han convertit ja en referents per als seus habitants. Cadascun d’aquests elements té el seu significat i en trobem d’artistes locals, que commemoren fets significats de la nostra història o que homenatgen figures destacades de la nostra ciutat o que hi han tingut alguna relació especial.

 

Església de Sant Pere

L’església apareix documentada per primera vegada el 986 tot i que, a partir d’indicis sorgits de les excavacions de la plaça del Doctor Guardiet, es creu que es va construir a sobre d’un petit temple paleocristià o visigòtic. L'església romànica de Sant Pere és una de les grans mostres d'art medieval a Rubí, tot i que s’hi veuen reflectides les diferents etapes constructives que ha viscut entre els segles XI i XIX. Durant la Guerra Civil es va cremar l’església i molts objectes de valor van ser destruïts. Un cop finalitzada la guerra, es va restaurar l’altar i d’aquesta època és el retaule barroc que hi ha a l’altar major, esculpit per Rafael Solanic, escultor barceloní deixeble d’Esteve Monegal. 

 

Església de Sant Pere

 

Castell de Rubí

El Castell es troba a la part de ponent de Rubí, dalt d’un tossal que domina la població. Orientat de nord a sud, amb l’antiga porta a la paret sud, ha sofert diferents modificacions i transformacions al llarg del anys. L’edifici té planta amb forma de ela, cosa no gaire habitual a l’època per a una fortalesa senyorial, en què el pati d’armes quedava enmig dels edificis. A la sala de la planta noble hi ha dues finestres gòtiques datades al segle XV i un peculiar grafit de la mateixa època que representa un vaixell. Actualment, el Castell és la seu del Museu Municipal Castell (MMUC), que acull l’exposició permanent Rubí, l’evolució d’un poble, que presenta un viatge per la història de Rubí al voltant de la riera, protagonista des dels primers pobladors fins als nostres dies. 

 

castell_rubi_4_editora_21_12_1.jpg

 

Celler Cooperatiu

Durant el primer terç del segle XX, cent dinou pagesos, motivats per un ambient industrialista, van fundar una cooperativa per millorar la qualitat del vi procedent de les vinyes rubinenques. El Celler Cooperatiu de Rubí va ser fundat com a institució depenent de la Cambra Agrícola Oficial el 13 de desembre de 1919. L’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, 1888 – Barcelona 1973), deixeble de Gaudí i gran especialista en construccions agràries, va ser el responsable de la construcció de l’edifici entre el 1919 i el 1921. El Celler va mantenir la seva funció del 1920 al 1988, any que el va adquirir l’Ajuntament i des del qual s’hi han desenvolupat diferents activitats, majoritàriament de caire cultural.

 

IMG_20190710_122956.jpg

T'ha estat útil aquesta pàgina?

19
8