Festes, fires i tradicions populars
Aquest fet és possible en bona part gràcies al treball i la implicació de les entitats ciutadanes, però també gràcies a l’esperit participatiu dels rubinencs i les rubinenques.
Festa dels Tres Tombs
Una de les festes més tradicionals de Catalunya és la que honora el patró dels cansaladers i traginers. La festivitat de Sant Antoni és el 17 de gener, en plena “Setmana dels Barbuts” que, segons mana la tradició, porten barba perquè és la setmana més freda de l’any. La Societat de Sant Antoni Abat de Rubí es va fundar el 1859 i s’ha encarregat des d’aquesta data d’organitzar la Festa en honor del Sant Patró. Entre els actes més destacats hi ha la plantada de la bandera, l’esmorzar del traginer o la rua dels Tres Tombs, entre d’altres.
Festa dels Xatos
Actualment és un dels dies festius locals i està organitzada per l’Esbart Dansaire de Rubí, amb la col·laboració de l’Ajuntament i altres entitats culturals de la ciutat. La festa consisteix en una romeria fins a l’ermita de Sant Muç, on se celebra una missa i les ballades de gegants, de sardanes i del ball típic dels Xatos.
Festes del carrer Sant Jaume
Al juliol, pels volts de Sant Jaume, aquest petit carrer es transforma durant uns dies gràcies a la decoració que realitza el veïnat, que cada any ens transporta a una altra època o a llocs llunyans o imaginaris. La festa està organitzada pels mateixos veïns i veïnes i és oberta a tota la població. S’hi celebren diverses activitats infantils, actuacions, concerts i una botifarrada.
Festa Major
La Festa Major de Sant de Pere és la festa gran de Rubí i cada any se celebra el dia 29 de juny. Durant els dies de festa, els carrers s’omplen de gent, de color, d’activitats, d’espectacles i de recuperació de vells oficis, etc.
Festa Major de Sant Roc
És coneguda com la Festa Major petita de Rubí i se celebra habitualment a principis de setembre. Entre els actes que s’hi organitzen destaquen: la trobada de puntaires, la trobada de gegants, els Versots, una audició de sardanes, el ball d’envelat, la tronada de Sant Roc, la xerricada, activitats infantils i la cantada d’havaneres.
Fira de Sant Galderic
Sant Galderic era antigament el patró dels pagesos (abans que ho fos Sant Isidre) i també dels artistes. I Rubí ho celebra de forma especial el primer o segon dissabte d’octubre amb una fira on es poden trobar des de productes de menjar tradicional, plantes, herbes, fruits secs, vi, fruita, mel, aus i animals fins a ceràmica, escultures i pintures, entre d’altres.