Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La sàtira carnavalesca La transgressió i l’alteració de rols socials que propicia el Carnaval fa que la sàtira trobi en aquesta festa un escenari idoni per esplaiar-se. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La sàtira carnavalesca

La transgressió i l’alteració de rols socials que propicia el Carnaval fa que la sàtira trobi en aquesta festa un escenari idoni per esplaiar-se.

Habitualment formulada en clau local i nacional, la sàtira inclou cada cop més referències a àmbits transnacionals o mediàtics, com no podia ser d'una altra manera en una societat tan comunicada globalment.

La sàtira apareix en diversos moments al llarg de la seqüència temporal i els rituals de la festa: en els cartells que anuncien la programació d’activitats, a les rues, mitjançant les disfresses i els balls, o bé en els pregons i testaments satírics, que esdevenen cròniques humorístiques de la crítica social del moment.
    

Comparsa
    

Sabies que...?


  • Molts dels textos satírics de Carnaval acostumen a elaborar-se col·lectivament i a signar-se amb pseudònims. Alguns d’aquests han esdevingut referents de memòria col·lectiva, dipositaris de la crítica social i de l’humor del moment en diferents territoris. A Barcelona, per la continuïtat i la trajectòria, destaquen el Consell dels Bulls –a Gràcia–, així com El equipo médico habitual –al barri de Sants–.
  • També amb el nom de Consell dels Bulls, una comissió integrada per associacions veïnals, entitats culturals i col·lectius juvenils van participar en l’organització d’activitats de Carnaval a Rubí des d'inicis dels anys 80 fins principis Carnaval 1983 (Rubricata)del 2000, així com en la rebuda i el pregó del Rei Carnestoltes.
  • Al Carnaval de 1983, l'aleshores incipient companyia La Fura dels Baus va actuar a la ciutat animant la seva rua, poc abans del seu d’esclat i de la seva projecció internacional, en una edició molt recordada per la neu i el fred que varen acompanyar els actes.
  • Durant la darrera dècada, els cartells que han anunciat la programació de Carnaval a Rubí han contingut referències artístiques i històriques, relacionades amb personatges i elements propis de la festa i de la ciutat. Amb autories diverses al llarg dels anys, la selecció de cartells de les últimes edicions s’ha realitzat entre obres creades per alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Rubí (edRa).
       

Comparteix el Carnaval!


T'animem a conèixer més sobre la sàtira carnavalesca, així com a compartir les imatges dels teus descobriments, textos i dissenys satírics a les xarxes socials amb l’etiqueta #RubíComparteixCarnaval.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0