Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festa dels Xatos La Festa dels Xatos és una antiga tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien fins a Rubí en romiatge, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Festa dels Xatos

La Festa dels Xatos és una antiga tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien fins a Rubí en romiatge, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç.

L’agrupació Els Xatos era una de les més populars i característiques de la Barcelona vuitcentista que cada any, per les festes de Pasqua Granada, anava en romiatge a l’ermita que custodia la capella del seu patró, Sant Muç, als afores del nucli urbà de Rubí.

A principis del s. XIV, Sant Muç ja era venerat com a sant. La seva ermita va ser una de les més populars dels voltants de Barcelona i encara conserva bona fama pels innombrables favors concedits pel gloriós sant a tots els pobles de la rodalia. De la devoció que va difondre, en són testimonis els nombrosos exvots que s’han conservat fins ara.

Actualment, l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos és una de les dues festes locals i està organitzada per l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i la Parròquia de Sant Pere, amb el suport de l'Ajuntament de Rubí i la col·laboració d'altres entitats culturals de la ciutat.
   

Festa dels Xatos

   

Edició 2024

Diumenge 19 de maig

9 h
Concentració per anar a l’ermita de Sant Muç
Xocolata amb melindros per a tothom.
Pl. Doctor Guardiet

9.30 h
Sortida dels Xatos en cercavila cap a Sant Muç
Amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers

10 h
Refrigeri per als Xatos
Masia de Can Ramoneda.

10.30 h
Missa a l’ermita 
Ballada de gegants i gegantons
Actuació castellera
Sardanes amb la Cobla La Principal del Llobregat
Ball dels Xatos

Sant Muç

 

    

T'ha estat útil aquesta pàgina?

12
1