Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festa dels Xatos La Festa dels Xatos és una antiga tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien fins a Rubí en romiatge, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Festa dels Xatos

La Festa dels Xatos és una antiga tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien fins a Rubí en romiatge, cada Pasqua Granada, per retre homenatge a Sant Muç.

L’agrupació Els Xatos era una de les més populars i característiques de la Barcelona vuitcentista que cada any, per les festes de Pasqua Granada, anava en romiatge a l’ermita que custodia la capella del seu patró, Sant Muç, als afores del nucli urbà de Rubí.

A principis del s. XIV, Sant Muç ja era venerat com a sant. La seva ermita va ser una de les més populars dels voltants de Barcelona i encara conserva bona fama pels innombrables favors concedits pel gloriós sant a tots els pobles de la rodalia. De la devoció que va difondre, en són testimonis els nombrosos exvots que s’han conservat fins ara.

Actualment, l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos és una de les dues festes locals i està organitzada per l’Ajuntament, l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i la Parròquia de Sant Pere, amb la col·laboració d'altres entitats culturals de la ciutat.
 

      

Edició 2022


La celebració de l'Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos tindrà lloc el dilluns 6 de juny. La programació recuperarà enguany bona part de les tradicions que es van haver de suspendre a causa de la pandèmia:

  • 9 h Concentració a la plaça del Doctor Guardiet per anar a l’ermita de Sant Muç.

  • 9.30 h Sortida dels Xatos en cercavila cap a Sant Muç, amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers.

  • 10 h Refrigeri per als Xatos a la masia de Can Ramoneda. 

  • 10.30 h Missa a l’ermita de Sant Muç.

  • 11.30 h Ballada de gegants i gegantons; actuació castellera; ball dels Xatos, creació de l’Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés; i danses participatives.

  • 12 h Sardanes amb la cobla Jovenívola de Sabadell.

    

Ho organitzen:

Ajuntament de Rubí, Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i Parròquia de Sant Pere.

Hi col·laboren:

Taula de Cultura Popular i Tradicional de Rubí, Masia de Can Ramoneda i masoveria de Sant Muç.

   

Festa dels Xatos

T'ha estat útil aquesta pàgina?

8
0