Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festa dels Tres Tombs Una de les festes més tradicionals de Catalunya és la que honora el patró dels cansaladers i traginers. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Festa dels Tres Tombs

Una de les festes més tradicionals de Catalunya és la que honora el patró dels cansaladers i traginers.

Festa dels Tres Tombs

 

La festivitat de Sant Antoni és el 17 de gener, en plena “Setmana dels Barbuts” (juntament amb Sant Sebastià i Sant Vicenç), que, segons mana la tradició, porten barba perquè és la setmana més freda de l’any.

Antigament, quan l’ofici de traginer estava a ple rendiment, era festa grossa per tots aquells que s’hi dedicaven i calia netejar els guarniments fins fer-los semblar d’or, guarnir els carros de manera ben original i fer que els animals semblessin els més esplèndids. Era una festa esperada per tothom (ofici, benedicció i ball) amb molta participació ja que moltes de les cases de Rubí, malgrat no dedicar-se a l’ofici, disposaven de carro i animal per a les tasques del camp. Recordem que Rubí era majoritàriament agrícola (“Rubí noies maques i bon vi”, per exemple) i no era gaire difícil equipar-se per a participar en la cercavila i la benedicció.

Des de la seva fundació fa més de segle i mig, la Societat de Sant Antoni Abat s’ha encarregat des d’aquesta data d’organitzar la Festa en honor del Sant Patró. Aquesta activitat ha tingut lloc tots aquests anys, interrompuda tan sols per el parèntesi de la guerra civil i per la pandèmia de la Covid19. La Societat de Sant Antoni Abat ha estat una de les entitats de Rubí que ha comptat amb més socis.

 

Festa dels Tres Tombs

 

Durant els anys 60 i 70 els elements de la pagesia tradicional van anar desapareixent i ens vàrem veure en l’obligació d’utilitzar tractors i molta imaginació per tal de mantenir la Festa. Afortunadament durant els anys 80 va revifar-se i la Festa a Rubí prengué el caire que ens és familiar amb un programa d’actes amb petites variacions puntuals. 

La Festa de Sant Antoni Abat, coneguda popularment a Rubí com a “Festa Major d’Hivern” per el ressò popular i participació de la que gaudeix, té lloc l'últim cap de setmana de gener. 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

3
4