Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festa dels Tres Tombs Una de les festes més tradicionals de Catalunya és la que honora el patró dels cansaladers i traginers. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Festa dels Tres Tombs

Una de les festes més tradicionals de Catalunya és la que honora el patró dels cansaladers i traginers.

Festa dels Tres Tombs

 

La festivitat de Sant Antoni és el 17 de gener, en plena “Setmana dels Barbuts” (juntament amb Sant Sebastià i Sant Vicenç), que, segons mana la tradició, porten barba perquè és la setmana més freda de l’any.

Antigament, quan l’ofici de traginer estava a ple rendiment, era festa grossa per tots aquells que s’hi dedicaven i calia netejar els guarniments fins fer-los semblar d’or, guarnir els carros de manera ben original i fer que els animals semblessin els més esplèndids. Era una festa esperada per tothom (ofici, benedicció i ball) amb molta participació ja que moltes de les cases de Rubí, malgrat no dedicar-se a l’ofici, disposaven de carro i animal per a les tasques del camp. Recordem que Rubí era majoritàriament agrícola (“Rubí noies maques i bon vi”, per exemple) i no era gaire difícil equipar-se per a participar en la cercavila i la benedicció.

Des de la seva fundació fa més de segle i mig, la Societat de Sant Antoni Abat s’ha encarregat des d’aquesta data d’organitzar la Festa en honor del Sant Patró. Aquesta activitat ha tingut lloc tots aquests anys, interrompuda tan sols per el parèntesi de la guerra civil i per la pandèmia de la Covid19. La Societat de Sant Antoni Abat ha estat una de les entitats de Rubí que ha comptat amb més socis.

 

Festa dels Tres Tombs

 

Durant els anys 60 i 70 els elements de la pagesia tradicional van anar desapareixent i ens vàrem veure en l’obligació d’utilitzar tractors i molta imaginació per tal de mantenir la Festa. Afortunadament durant els anys 80 va revifar-se i la Festa a Rubí prengué el caire que ens és familiar amb un programa d’actes amb petites variacions puntuals. 

La Festa de Sant Antoni Abat, coneguda popularment a Rubí com a “Festa Major d’Hivern” per el ressò popular i participació de la que gaudeix, té lloc l'últim cap de setmana de gener. 

   

165a edició



Divendres 26 de gener
  • 20.00 h - Missa solemne en honor de Sant Antoni Abat a l’església de Sant Pere


Dissabte 27 de gener
  • 8.45 h - Plantada de la bandera de Sant Antoni al balcó de l'Ajuntament de Rubí
    Lloc: pl. Pere Aguilera
  • 17.30 h - Actuació de la Coral Unió Rubinenca, benvinguda del president de la Societat de Sant Antoni Abat, la banderera i els cordonistes, i posterior cercavila fins a l'Ajuntament.
    Lloc: Carpa de la pl. Doctor Guardiet
  • 22.45 h - Concert a càrrec de l'orquestra La Principal de la Bisbal.
    Lloc: Carpa de la pl. Doctor Guardiet
  • 0.30 h - Ball de societat a càrrec de l'orquestra La Principal de la Bisbal.
    Lloc: Carpa de la pl. Doctor Guardiet


Diumenge 28 de gener
  • 8.00 h - Esmorzar del traginer (botifarra crua, cansalada, botifarra negre, pa amb tomàquet, vi, olives, etc.) Venda de tiquets a preu popular.
    Lloc: Club Petanca les Torres de Rubí
  • 10.00-15.00 h - Mercadal
    Lloc: Pl. Catalunya
  • 12.30 h - Rua dels Tres Tombs
    Itinerari: Aparcament del Rubí Forma, rambleta Joan Miró, pg. de les Torres, av. Can Cabanyes, pg. del Ferrocarril, c. Monturiol, c. Cervantes, av. Barcelona, pg. Francesc Macià, pl. Catalunya - benedicció - c. Rafael de Casanova, c. Prat de la Riba, c. Margarida Xirgu, pg. Pau Claris, c. Doctor Robert, c. Maximí Fornés, pl. Pere Esmendia, c. Doctor Turró, c. Colom, c. Historiador Josep Serra, rambleta Joan Miró, espai Rubí Forma.
  • 19.00 h - Espectacle musical amb el Casal Xou
    Lloc: Carpa pl. Doctor Guardiet

    

Afectacions a la mobilitat


Amb motiu de la rua dels Tres Tombs, el diumenge 28 de gener es tallarà l’accés al pàrquing del Rubí Forma a partir de les 6 h. Fins al final de la rua, la línia L1 de bus en direcció al Pinar i l’L4 es regularan a la rotonda d’Edison.

Des de les 10 h, tampoc es podrà accedir a la rambleta de Joan Miró a causa de la concentració d’animals i carruatges. Com a conseqüència d’això, l’L1 en direcció a Can Serrafossà i les L3, L5 i L7 també es regularan a la rotonda d’Edison.

El recorregut de la rua variarà el trajecte dels busos de la següent manera:

L1. Direcció Estació. Des de la rotonda de Policia Local, seguirà per la riera fins a arribar a la rotonda de l’Escardívol, on farà parada, i continuarà per la carretera fins a la rotonda d’Edison.

L1-L4. Direcció el Pinar. A l’arribar a l’Escardívol, seguirà per la riera fins a arribar a la rotonda de la Policia Local. Entrarà per carretera de Terrassa i, en passar la pl. Sardana, girarà a mà esquerra cap a Santa Eulàlia. Reprendrà el recorregut per carretera de Sabadell.

L2. Direcció el Pinar. Sortirà de Can Vallhonrat, girarà per Doctor Ferran i, a l’arribar al CAP Anton de Borja, anirà per l’avinguda de l'Estatut fins a la Plana de Can Bertran i es reprendrà la línia.

L2. Direcció Can Vallhonrat. A l’arribar a CAP Anton de Borja, es desviarà per Antoni Sedó, Doctor Ferran i, al passeig de Les Torres, es rependrà la línia cap a Can Vallhorrat.

L3-L7 Direcció Estació. A l’arribar a Can Fatjó, girarà a la dreta per l’av. Can Fatjó, Luxemburg, Cova Solera. Es regularà a la rotonda d’Edison.

L5. Direcció Estació. Des de la rotonda de la Policia Local, continuarà per la riera fins a arribar a la rotonda de l’Escardívol, on farà parada, i continuarà per la carretera de la riera fins a la rotonda d’Edison.

L5. Direcció Can Rosés. Després de la rotonda d’Edison, passarà per sota el pont fins a arribar al CAP Anton de Borja. Anirà per l’av. de l'Estatut fins a la Plana de Can Bertran i reprendrà la línia.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

12
6