Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Qui pot fer-se la prova? El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte s'adreça a homes i dones d'entre 50 i 69 anys que viuen en alguna de les àrees on ja s’ha posat en marxa aquesta iniciativa. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Qui pot fer-se la prova?

El programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte s'adreça a homes i dones d'entre 50 i 69 anys que viuen en alguna de les àrees on ja s’ha posat en marxa aquesta iniciativa.

El programa consisteix a fer-se una anàlisi senzilla i gratuïta a casa cada dos anys per detectar si les deposicions contenen sang que no es veu a simple vista.

La població diana del programa al Vallès Occidental és de prop de 200.000 persones, que són convidades a participar en aquesta iniciativa seguint un calendari preestablert.

Així, aquestes persones reben una carta, on s'indica on s'ha de recollir el recipient per dipositar la mostra de femta (a la farmàcia o al centre d'atenció primària, segons el municipi). Allà s'explica com recollir la mostra i a on retornar-la. 

Així, aquestes persones reben una carta, juntament amb un tríptic informatiu i una relació de farmàcies de la seva zona, que han de portar a alguna de les farmàcies del llistat perquè els donin la prova i les instruccions per a realitzar-la. Un cop feta, s’ha de retornar a la farmàcia.

Tant si ja s'ha pres part anteriorment al programa com si no s'ha fet mai, totes les persones que rebin la carta d'invitació poden participar-hi. 

 

Laboratori

 

Resultats


Els resultats seran comunicats per carta o per telèfon. Si el resultat de la prova es troba dins de la normalitat, és molt poc probable que tinguis un càncer de còlon. Tot i així, si tens molèsties heu de consultar al teu metge.

Passats dos anys, us tornaran a oferir fer la prova. Si es trobessin indicis de sang, és probable que tinguis una lesió benigna. Davant d’aquest resultat, et proposaran fer-te una colonoscòpia, que és una exploració de l’interior del budell (es fa amb sedació i té un risc baix de complicacions. A més, permet prevenir el càncer de còlon extirpant els pòlips que podrien malignitzar).

 

Posa't en contacte amb el programa si... 


Has estat diagnosticat d’alguna malaltia de còlon i recte (com pòlips, malaltia inflamatòria, adenomes o càncer), si t'has fet una colonoscòpia en els darrers 5 anys o si tens familiars diagnosticats de càncer de còlon i recte.

En aquests casos, és important que abans de participar ho comuniquis per telèfon o correu electrònic.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0