Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Legionel·losi La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Legionel·losi

La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la.

Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort. Des de l'any 1989, la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada a Catalunya.

La legionel·losi no es transmet de persona a persona. Es contrau en inhalar vapor d'aigua o aerosols.

El bacteri Legionel·la es va detectar per primer cop l'any 1976 als Estats Units arrel d'un brot sorgit a Filadèlfia durant una convenció de la Legió Americana, amb 221 legionaris que van contraure pneumònia i dels quals en van morir 34.

 

Com la podem prevenir?


Les mesures preventives es basen en el control i manteniment de les instal·lacions de risc, molt especialment les que es mantenen tancades durant un cert període de temps a l'any i produeixen estancaments en algunes parts de les canonades. Un exemple són els hotels de temporada, on és essencial que es netegin i tractin els sistemes de conducció d'aigua sanitària i de torres de refrigeració.

Cal tenir en compte que es pot beure sense cap perill l'aigua d'abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques, i que es pot fer servir l'aigua d'abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.

L'única mesura de prevenció efectiva és la neteja, la desinfecció i el correcte manteniment de les instal·lacions on es pot allotjar el bacteri.

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0