Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Consells de seguretat per a boletaires Catalunya gaudeix d'una coneguda tradició boletaire. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Consells de seguretat per a boletaires

Catalunya gaudeix d'una coneguda tradició boletaire.

En arribar les pluges de la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l'afany de passar una estona d'esbarjo i omplir el cistell de bolets. Però cal vigilar: algunes espècies són tòxiques i molt perilloses.

El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant fan que es produeixin intoxicacions, algunes fins i tot mortals. El criteri bàsic per evitar-les és consumir únicament aquells bolets que se saben identificar sense cap mena de dubte.

  • Bolets comestibles
    Rovelló, llenega, camagroc, fredolic, trompeta, carlet...
  • Bolets tòxics
    Farinera borda, bolets de mantellina, reig bord, matagent, fredolic metzinós...

 

rovellons.jpg

 

Com actuar en cas de sospita d'intoxicació


Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie que l’ha produïda. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: forts dolors d’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i de calma. Els símptomes característics de cada espècie es descriuen en comentar els principals bolets tòxics.

Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d’haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o aparèixer passades algunes hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda (Amanita phalloides), es manifesten després d’unes 8 o 10 hores, de vegades més; per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació pot ser molt perillosa.

Als primers símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb què s’actuï. Convé portar les restes que es tinguin dels bolets, ja que això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l’aplicació del tractament més eficaç.

Quan són unes quantes persones les que han menjat els bolets, les que no presenten símptomes d’intoxicació cal que també rebin assistència mèdica, ja que és probable que també hagin ingerit bolets tòxics, tot i que en menor quantitat.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0