Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Fauna urbana A Rubí trobem una gran quantitat d'espècies d'animals, tant a la via pública com, fins i tot, a casa nostra. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Fauna urbana

A Rubí trobem una gran quantitat d'espècies d'animals, tant a la via pública com, fins i tot, a casa nostra.

La majoria d'aquestes espècies estan protegides per la llei, fet que comporta que la ciutadania tinguem uns deures especials envers aquests animals.

Entre aquests animals destaquen els ocells, migratoris i sedentaris (orenetes, falciots, pardals...), així com els ratpenats i els rèptils (dragó comú, dragó rosat, sargantana ibèrica...). Aquestes espècies aprofiten estructures de les nostres edificacions com ara esquerdes o forats a les parets i a les persianes per fer-hi el niu o refugiar-s'hi.

També cal destacar els coloms, les cotorres i el gavià argentat de potes grogues, espècies que no estan protegides legalment. 

 

Senglars


Des de mitjan segle XX, el senglar ha mostrat a Catalunya, com arreu d’Europa, una espectacular expansió demogràfica i de l’àrea de distribució. Actualment el trobem de manera cada vegada més freqüent i en major quantitat en zones urbanitzades o periurbanes i en els espais verds urbans.

L’adaptació a aquests nous hàbitats els ha permès assolir una densitat de població major a causa de l’accés a noves fonts d’alimentació més assequibles, així com a nous espais on trobar refugi per viure i reproduir-se. L’impacte social dels senglars es pot traduir en danys a l’agricultura i als jardins, col·lisions amb vehicles, ensurts i lesions a persones i animals de companyia, incursions a les zones urbanes i transmissió de diferents malalties. És per això que des de l'Ajuntament es fan intervencions puntuals per al control cinegètic de la població de porcs senglars del municipi.

 

Animals_senglars

 

Gats


La presència de gats al carrer és habitual a tots els municipis i Rubí no n’és una excepció. La majoria d’aquests animals són gats assilvestrats i de vida lliure (gats de carrer) que poden viure en grups estables (colònies) quan no han de competir per l'aliment. La problemàtica de les colònies de gats ve determinada pel creixement incontrolat de poblacions a la via pública. Alguns ciutadans donen de menjar als animals de manera incontrolada, fet que provoca l'augment de la població de gats a causa de la presència d'una font constant d'alimentació. Una alta densitat d'animals normalment acaba en focus insalubres i pot provocar l'aparició de conflictes veïnals per les molèsties derivades.

Per fer front a aquesta stuació, l’Ajuntament de Rubí impulsa el programa Gats de carrer, que té per objectiu la protecció dels animals i la convivència ciutadana. El pla d’actuació inclou, entre d’altres, la comprovació de l’estat sanitari dels gats, la seva esterilització i recomanacions als alimentadors autoritzats pel correcte manteniment dels animals i de l’entorn. La gestió dels gats urbans comporta evitar-ne la superpoblació (no està permesa l’eradicació) i s’han de fer compatibles les condicions de salubritat de l’entorn, la convivència amb els animals i el seu benestar. L’Ordenança de tinença d’animals preveu l’aprovació d’autoritzacions per a aquelles persones que volen alimentar gats de carrer. La concessió de l’autorització estarà sotmesa al compliment de les condicions detallades en aquest document.

 

Animals_gats

 

Cotorreta de pit gris


L’any 2011 es va incloure la cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus) al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i, per tant, es donava per comprovat el dany que suposen per a d’altres espècies, els ecosistemes i l’agricultura. D’altres impactes negatius associats a aquesta espècie són els problemes per sorolls o el perill de caiguda dels nius que poden arribar a assolir un pes de 200 kg.

La inclusió d’aquesta espècie al Catàleg suposa no només la prohibició del seu comerç, sinó que obliga a les administracions a prevenir la seva expansió i a controlar les poblacions.

 

Cotorra argentina

 

Coloms


El colom (Columba livia) és una espècie autòctona que forma part de la fauna urbana. Ens acompanya en parcs i jardins i fins i tot ha estat escollit com a símbol de la pau. La sobrepoblació, però, d’aquesta espècie pot comportar problemes en actuar com a transmissors de diferents malalties. D'altres problemàtiques derivades d'un augment incontrolat de la pobació de coloms són l’acumulació dels seus excrements, d’elevat efecte corrosiu, que pot provocar danys en les estructures d’edificacions, espais d’ús públic i mobiliari urbà, a la vegada que embruten voreres i façanes. Així mateix els nius poden ocupar i obstruir forats de ventilació.

A fi d’evitar els problemes esmentats no hem d’alimentar els coloms en espais d’ús públic, conducta que pot ser sancionada en compliment de l’Ordenança de tinença d’animals. El fet de no donar-los de menjar, així com evitar la presència de nius d'aquestes aus als edificis, ajuda a controlar-ne l’excés de població.

 

Animals_coloms

T'ha estat útil aquesta pàgina?

3
6