Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Curiositats La Diada de Sant Jordi va acompanyada de tot un seguit de tradicions i rituals sovint ben curiosos. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Curiositats

La Diada de Sant Jordi va acompanyada de tot un seguit de tradicions i rituals sovint ben curiosos.

La Casa Batlló


La mítica llegenda està representada a la Casa Batlló a través de la façana i en dos espais concrets del seu interior. A la teulada podem veure com el llom del drac cobra vida amb les teules ceràmiques en forma d’escates i, a la vegada, com és travessat per la creu de quatre braços que evoca la llança vencedora de Sant Jordi. A l’últim pis ens trobem amb un balcó en forma de flor que fa al·lusió al balcó de la princesa.

Si seguim baixant, veurem com als pisos inferiors de la façana, se situen les restes de les víctimes del drac en forma de calaveres als balcons i a la tribuna en forma d’ossos.

Al vestíbul privat d’accés a l’habitatge de la família Batlló, s’hi ubica una escala en què la fusta està treballada per recordar les vèrtebres d’un animal que, segons la cultura popular, podria referir-se a l’espinada de la cua del drac. Per últim, a les golfes, la sala principal d’arcs catenaris evoca la caixa toràcica d’un animal de grans dimensions.

Casa Batlló

 

Montblanc i la festa


La vila de Montblanc, segons el Costumari Català del folklorista Joan Amades, va ser el lloc de Catalunya on sant Jordi va matar el drac i va salvar la princesa. És per això que, des de l'any 1987, els montblanquins reviuen la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. El punt àlgid de la festa és la representació de la llegenda del noble cavaller, heroi i salvador de princeses, en els escenaris recollits per la tradició popular.

La Setmana Medieval se celebra els dos caps de setmana que volten la Diada de Sant Jordi, el 23 d'abril. Compta amb un extens programa d'actes, que es renova parcialment cada edició i s'enriqueix amb noves aportacions tecnològiques i artístiques.

Els principals actes són:

Representació de la Llegenda de Sant Jordi

És l'acte més emblemàtic. Aquest macro espectacle de llum i música se celebra amb les muralles del segle XIV de fons, on s'hi projecta un mapping.

Mercat Medieval

És un dels primers que es va celebrar a Catalunya i aplega a 130 parades, exclusivament de productes artesans, distribuïts pels carrers i places del nucli antic gòtic.

Dracum Nocte

És un espectacle de gran format on surten més d’un centenar d'actors que donen vida a bruixes, barjaules i devots del diable. Explica la història de la metamorfosi del Drac dels Quatre Elements.

Entrega de la Rosa

El 23 d'abril, la comitiva de les quatre cases nobles dansaran en honor de l'acte d'amor més bell del costumari català, el lliurament de Sant Jordi d'una rosa a la princesa.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0