Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Compostatge Les restes de menjar poden convertir-se en adob orgànic per l'hort o el jardí. És un procés molt senzill que fins i tot es pot fer a casa. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Compostatge

Les restes de menjar poden convertir-se en adob orgànic per l'hort o el jardí. És un procés molt senzill que fins i tot es pot fer a casa.

La matèria orgànica representa gairebé el 40% del pes dels residus generats a les llars rubinenques. Quan es llença correctament al contenidor marró arriba a les plantes de compostatge on es converteix en compost, un adob orgànic lliure de químics, que es fa servir com a fertilitzant en agricultura i jardineria. D'aquesta manera es tanca el cicle de la matèria orgànica tornant a la natura el que és seu.

 

Beneficis de l'autocompostatge


Si la transformació de matèria orgànica en compost es produeix a les llars, parlem d'autocompostatge, una pràctica amb molts beneficis:

  • Personals: Les llars que composten obtenen un adob de qualitat per les seves plantes i eviten haver de desplaçar-se als contenidors del carrer per llençar la matèria orgànica.
  • Mediambientals: Mantenint la matèria orgànica a casa, s'eviten els efectes mediambientals negatius del transport diari del contingut del contenidor marró a la planta de compostatge.
  • Econòmics: Les llars compostaires s'estalvien la compra de fertilitzants alhora que reben una reducció de la taxa del 20 %, ja que també redueixen els costos de recollida, transport i gestió d'aquestes restes orgàniques al municipi. Amplia aquí la informació sobre les reduccions de la taxa de residus.

  

Vols compostar les restes orgàniques a casa?


Compostatge de restes orgàniques
Per formar part de la xarxa de compostaires i obtenir una reducció del 20% de la taxa d'escombraries, has de seguir les següents passes:
 
Per aconseguir-ho és necessari:
  • Assistir al curs de compostatge, que es realitza anualment dins dels actes del Dia de la Terra, durant el mes d'abril. Pots demanar més informació i reservar plaça a través del correu electrònic compostatge@ajrubinet.cat o trucant al Telèfon Verd 900 130 130.
  • Fer compostatge i acreditar-ho durant les visites que realitza el Servei Educatiu de Residus a les llars compostaires

 

Compost gratuït a la deixalleria de Cova Solera


image
A l'Àrea de compostatge de la deixalleria de Cova Solera disposes d'una saca de compost i en pots recollir de manera gratuïta aprofitant les teves visites a la instal·lació. És l'adob vegetal obtingut de compostar les restes orgàniques dels contenidors marrons de la ciutat a la Planta de Can Barba.
 
Si tens compostador a casa, al mateix espai també pots recollir poda triturada; per afegir-la com a fracció seca i  mantenir l'equilibri d'humitat necessari per obtenir un bon compost. 

 

Altres dades interessants


  • El compost és un adob molt ric en nutrients i utilitzar-lo pot suposar un estalvi de més del 50% del consum anual d'aigua de reg, ja que millora l'estructura del sòl i la seva capacitat de retenir l'aigua.
  • Una família de tres persones amb un petit jardí pot obtenir uns 140 kg de compost de mitjana anual.
  • Cal tenir paciència al principi, quan s'inicia el compostatge el procés no és ràpid i pot trigar uns nou mesos a estar a ple rendiment.
  • El compost és un adob orgànic 100 % natural que no fa pudor.

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
0