Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí Residu Zero El millor residu és aquell que no es produeix. En aquest sentit, la prevenció i la reutilització són claus per evitar la generació de residus. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí Residu Zero

El millor residu és aquell que no es produeix. En aquest sentit, la prevenció i la reutilització són claus per evitar la generació de residus.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya es considera prevenció de residus tota aquella acció que tingui com a finalitat evitar la generació de residus o bé disminuir-ne la seva perillositat.

L’any 2020 es van generar 35.000 tones de residus a Rubí. Gràcies a la recollida selectiva es van aconseguir recuperar un 38,72 % d’aquests materials. Diàriament, generem una gran quantitat de residus innecessaris que cal gestionar. Aquesta gestió és molt costosa, no només a nivell econòmica, sinó també a nivell ambiental. Per aquest motiu és important tenir en compte quins d'aquests es produeixen a la nostra llar i reflexionar sobre el nostre model de consum. A Rubí treballem per arribar a no generar tots aquests residus de manera prioritària.  Aquest treball es tradueix en campanyes de sensibilització.

També podeu consultar i descarregar altres recursos relacionats amb la prevenció de residus.

Reutilitzar és l'acció que consisteix en utilitzar novament un residu en la seva forma original per al mateix ús o per un altre. Cada dia arriben a les deixalleries aparells electrònics, mobles i altres estris o andròmines que, amb una senzilla reparació, podrien haver allargat la seva vida útil.

Actualment, la reutilització i la preparació per a la reutilització és una via essencial per allargar la vida dels productes i materials i, per tant, en la prevenció d'aquests com a residus. 

 

Ecofestes

Fes la teva festa més sostenible amb l’ús de vaixella compostable o reutilitzable.

Dimecres Manetes

Servei d'assessorament i autoreparació de petits aparells elèctrics i electrònics

La Trocalleria

La Trocalleria és un espai on es poden intercanviar objectes, allargant la seva vida útil i prevenint residus.

EcoTallers en clau de Re

Els EcoTallers en clau de Re són tallers gratuïts i oberts a tota la ciutadania on treballem per allargar la vida als objectes, productes i materials per aconseguir reduir la generació de residus.

Punts d'intercanvi de llibres

Hi poden haver molts motius pels quals et vulguis desprendre d'un llibre... però pensa que, de ben segur, hi ha algú a qui li pugui interessar!

Compostatge

Cada rubinenc genera 1,12 kg de residus diaris, dels quals un 40% són matèria orgànica. Sense adonar-nos, estem abocant al contenidor un material molt valuós per al nostre hort o jardí.

Guies de prevenció de residus

Una col·lecció de guies que tenen com a objectiu incidir en els diferents àmbits de generació de residus per reduir-ne la producció, així com per disminuir l'impacte de la ciutat de Rubí al planeta.

Fem un bon ús alimentari

El malbaratament alimentari fa referència a la quantitat d’aliments considerats aptes per al consum humà que es llencen o es descarten (restes del plat, menjar preparat o cuinat...), i també aquells aliments que s’han fet malbé per una mala gestió.

Setmana de la Prevenció de Residus

Cap a finals de novembre, des de l'any 2014, a Rubí se celebra la Setmana de la Prevenció de Residus amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre el camí cap al residu zero.

Nadal sostenible

El Nadal és un moment de celebrar, de regalar, de compartir… però també d’omplir els nostres contenidors d’embolcalls innecessaris, de regals que no ens són útils i de malbaratament alimentari.