Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dret a vot Els ciutadans i les ciutadanes de la Unió Europea (UE) residents a l’Estat Espanyol i les persones procedents de països que hagin signat amb Espanya un acord de reciprocitat de vot podran votar a les eleccions municipals que se celebraran el 28 de maig de 2023. Per exercir aquest dret a vot és imprescindible estar inscrit al cens electoral. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Dret a vot

Els ciutadans i les ciutadanes de la Unió Europea (UE) residents a l’Estat Espanyol i les persones procedents de països que hagin signat amb Espanya un acord de reciprocitat de vot podran votar a les eleccions municipals que se celebraran el 28 de maig de 2023. Per exercir aquest dret a vot és imprescindible estar inscrit al cens electoral.

El termini per sol·licitar aquesta inscripció finalitza el 30 de gener de 2023 per a les persones de la Unió Europea i el 15 de gener de 2023 per a persones immigrades procedents d’un dels països amb conveni de reciprocitat.

En tots dos casos, cal que la persona sol·licitant tingui 18 anys o més i estigui inscrita al Padró municipal d’habitants.

 

Persones procedents de la Unió Europea

Si el teu país d'origen és Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Eslovaca, República Txeca, Romania, Suècia o Xipre i fins ara no has participat en cap procés electoral, pots manifestar la teva voluntat de votar fins al 30 de gener de 2023.

En aquest cas, cal que ho facis detallant si és per a les eleccions municipals, les del Parlament Europeu o totes dues. La declaració formal d’intenció de vot es pot realitzar personalment a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) o bé adreçant-se a l’Oficina del Cens Electoral, per Internet a https://sede.ine.gob.es o correu postal.

 

Persones procedents de països amb conveni de reciprocitat

Si el teu país d'origen és Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit, Trinidad i Tobago o Xile, procedeixes d'un país amb conveni de reciprocitat.

A més de ser major d’edat i estar inscrit al padró, per poder votar cal que hagis residit legalment al territori espanyol el temps exigit en l'acord amb el seu país d’origen: 3 anys el dia de la votació en el cas de Noruega, 3 anys en el moment de fer la sol·licitud pels nacionals del Regne Unit i 5 anys en el moment de fer la sol·licitud per a la resta. En el cas que no es pugui deduir el temps de residència requerit a la targeta d’identitat d’estranger, s’haurà de sol·licitar un certificat de residència la comissaria de la Policia Nacional.

Per poder votar, has de sol·licitar la inscripció al cens electoral encara que ja hagis participat anteriorment en algun procés electoral. Ho pots fer a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) o bé adreçant-se a l’Oficina del Cens Electoral, per Internet a https://sede.ine.gob.es o per correu postal.

 

Com puc obtenir més informació?

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) s’ha adreçat als ciutadans i ciutadanes procedents de la UE durant la segona quinzena del mes d’octubre i a finals de novembre enviarà les cartes a la ciutadania de països amb conveni de reciprocitat que compleixen els requisits per informar-los del tràmit.

L’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) també n’informa les persones oportunes en el moment de tramitar el padró.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0