Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dia Internacional dels Drets Humans i de les Persones Migrants L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 10 de desembre com el Dia dels Drets Humans. Aquest dia, de 1948, es va signar la Declaració Universal dels Drets Humans. El mateix ens va proclamar el 18 de desembre com a Dia Internacional de la Persona Migrant. Rubí commemora aquestes dues efemèrides amb un programa divulgatiu i de sensibilització que lloa la diversitat com element enriquidor de les ciutats. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Dia Internacional dels Drets Humans i de les Persones Migrants

L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 10 de desembre com el Dia dels Drets Humans. Aquest dia, de 1948, es va signar la Declaració Universal dels Drets Humans. El mateix ens va proclamar el 18 de desembre com a Dia Internacional de la Persona Migrant. Rubí commemora aquestes dues efemèrides amb un programa divulgatiu i de sensibilització que lloa la diversitat com element enriquidor de les ciutats.
 • Del 21 de novembre al 12 de desembre, a la Biblioteca Mestre Martí Tauler

Exposició «Defensores del cos, territori», de l’associació SUDS

Exposició de fotografies d’Ester Pérez de l’associació SUDS. Recull de retrats de dones de Guatemala i Hondures; dones indígenes maies, lenques i garifunes que lluiten contra l’entrada d’empreses transnacionals extractives dels recursos naturals en territori indígena. Ho fan amb una agenda amb una visió global de la lluita contra les diferents violències que les colpegen, perquè han entès que el primer territori que cal defensar és el propi cos. Lluiten pel cos-territori. Aquest material fotogràfic és un homenatge a les seves lluites i els seus èxits com a dones, com a indígenes i com a defensores del cos i el territori.

En el marc del Dia Internacional per a la l’Eliminació de la Violència Contra les Dones

*Entrada gratuïta, obert al públic en general

 

 • Del 12 de desembre al 9 de gener, a la Biblioteca Mestre Martí Tauler

Exposició «Sense refugi, històries de desplaçament forçat i lluita en defensa de la Terra», de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i Ruido Photo 

A través d’aquesta exposició, des de la CCAR es vol assenyalar la corresponsabilitat del nord global a través de denunciar com les transnacionals actuen de manera impune i imposen la seva agenda i interessos en detriment de la garantia dels drets humans. Es visibilitzaran les greus vulneracions de drets que pateixen comunitats camperoles i pobles ancestrals respecte al gaudi dels drets econòmics, socials, culturals i ambientals (DESCA), la rellevància del paper de les persones defensores de drets humans així com l’impacte en termes de desplaçament forçat que suposen els megaprojectes. 

*Entrada gratuïta, obert al públic en general

 

 • 1 de desembre a les 18 h, a l’Ateneu

Projecció del documental Woman, a càrrec de Medicus Mundi Mediterrània

Produïda per Kanaki Films i Medicus Mundi, Woman descriu la problemàtica de la violència de gènere a Moçambic; no gaire diferent, en essència, de qualsevol altre país del món, i de com una nova generació de dones alcen la veu per combatre-la des del hip-hop, la poesia, la justícia i els moviments socials.

*Entrada gratuïta, obert al públic en general

 

 • 3 de desembre a les 17.30 h, al Teatre La Sala

Projecció del curtmetratge Bablinga i la pel·lícula Wallay, en el marc del Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya

Sessió que pretén establir un diàleg entre dues cares de la immigració que no solen estar representades als mitjans de comunicació: la d’anada, però també la de tornada. En aquest cas des de i cap a Burkina Faso, encara que podria ser qualsevol país africà. El curtmetratge burkinès Bablinga (2019) mostra un adult que decideix tornar a casa des de França i enfrontar-se a les seves pors i il·lusions frustrades. Quin és el pes real de la persona que marxa? Com mesurar-lo? A la pel·lícula Wallay (2017) el focus se centra en un nen rebel que és obligat a passar les vacances al poble d’origen del seu pare, que va haver de deixar Burkina Faso a la recerca d’una vida millor. Un viatge cap a l’adolescència que qüestiona les construccions identitàries a edats primerenques i la necessitat d’educar.

*Entrada gratuïta, obert al públic en general. 

*S’oferirà servei de cangur. Espai de cura de 0 a 12 anys. Servei gratuït. Reserva prèvia a ciutadania@ajrubi.cat

 

 • 3 de desembre a les 17.30 h, al Teatre La Sala (sala annexa)

Taller infantil de teatre de titelles pel dret a l’educació

Durant la projecció del documental i el col·loqui posterior, es farà un taller per infants per tractar el dret a l’educació a través de titelles.

Reserva prèvia a ciutadania@ajrubi.cat

 

 • 3 de desembre a les 19 h, al Teatre La Sala

Col·loqui posterior a la projecció sobre el dret a l’educació i la lluita contra l’abandonament escolar, a càrrec de l’Associació ACSPROSC i Senegàmbia Kambeng de Catalunya

Les dues entitats dinamitzaran un col·loqui amb persones expertes sobre el dret a l’educació i en la prevenció de l’abandonament escolar de joves de famílies d’origen migrant.

En finalitzar l’acte hi haurà degustació de begudes i tapes africanes amb acompanyament musical.

*Entrada gratuïta, obert al públic en general

*S’oferirà servei de cangur. Espai de cura de 0 a 12 anys. Servei gratuït. Reserva prèvia a ciutadania@ajrubi.cat

 

 • 13 de desembre a les 18 h, a la Biblioteca Mestre Martí Tauler

L’hora del conte: Contes d'anar i venir, a càrrec de Clementina

Què guardaries a la maleta si haguessis de marxar? Quin és el teu animal de pau?

A través de contes descobrirem temes com el refugi, la guerra i els drets humans, i plegades dibuixarem nous animals de pau.

*Entrada gratuïta. Reserva prèvia a b.rubi.mmt@diba.cat

*Edat recomanada: a partir de 4 anys

*Competència Carnet 360°: Igualtat

 

 • 13 de desembre a les 17.30 h, a l’Auditori del Centre Cívic del Pinar

Contacontes La veïna, a càrrec de la Fundació Akwaba

L'Amanda és nova al seu bloc de pisos. A través de la Festa de la Primavera (festa que organitza el veïnat d'aquell bloc), l'Amanda va coneixent altres infants que viuen al mateix edifici. Cada infant li explica què portarà a la festa i a partir d’aquest fet es treballarà la interacció, la diversitat cultural com a element positiu i la millora de la convivència.

*Entrada gratuïta

*Edat recomanada: a partir de 3 anys

*Competència Carnet 360°: Comunitat i participació

  

 • 15 de desembre de 17:30 h a 19 h, a la plaça Neus Català

Jocs de taula africans, a càrrec de la Fundació Akwaba

Les participants s’aproparan a diferents cultures tradicionals de l’Àfrica a través d’alguns dels seus jocs. Gràcies a ells descobriran la relació dels jocs amb la vida quotidiana. Paral·lelament, es reflexiona sobre la diversitat i les riqueses africanes. Es podrà jugar a tres jocs originaris de l’Àfrica Occidental, com són: Achí, Yoté i Awelé, en taulers de tela i fusta i amb fitxes d’elements naturals (llavors, ceràmica…).

*Entrada gratuïta

*Edat recomanada: a partir de 8 anys

*Competència Carnet 360°: Lleure i jocs

 

 • 15 de desembre a les 19 h, a la Biblioteca Mestre Martí Tauler

«Històries de desplaçament forçat i lluita en defensa de la terra». A càrrec de Javier Silva; alliberador de la mare terra del poble Nasa, Colòmbia, i excoordinador de medicina tradicional del Resguard Indigena Paez de Cortinto; Mar Apablaza Saravia, activista de la Coordinadora Chorera de Talcahuano, regió del Bio Bio, Xile; Eunice Elenes, de Taula per Mèxic, i Dilara Ekmen, de la CCAR.

L’acció de les transnacionals està generant el desplaçament forçat de milers de persones per la contaminació de les aigües i les terres, la destrucció del seus medis tradicionals de vida i la violència exercida cap a les comunitats que resisteixen en els processos d’usurpació de les terres.

*Entrada gratuïta, obert al públic en general. Reserva prèvia a b.rubi.mmt@diba.cat

*Activitat vinculada a l’exposició «Sense refugi»

 

 • 16 de desembre a les 19 h, a l’auditori de Rubí Forma

Projecció del curt En nuestra casa, del director Iban Colón, amb posterior col·loqui, presentació del projecte Cultura de benvinguda a Rubí i resolució de dubtes sobre la convivència entre persones refugiades i persones locals; a càrrec de Refugees Welcome

Compartiries la teva llar amb una persona refugiada? A Barcelona, la Laura i els seus dos fills conviuen amb la Valentyna, una periodista ucraïnesa. I la família d'en Pedro i la Rosa acullen a l'Asadullah, un jove afganès. En nuestra casa fica el cap a l'interior d'aquestes llars, i mostra les diferents maneres en què aquestes famílies afronten la convivència i el que aquesta experiència significarà per a les vides dels uns i els altres.

*Entrada gratuïta, obert al públic en general

Reserva prèvia a administracio@refugees-welcome.es

 

 • 18 de desembre a les 11.30 h, a la rambleta de Joan Miró amb la plaça del Doctor Pearson

Intervenció al carrer Antenes en-tens, a càrrec de les Mireies en el marc del Projecte Equalmed de la Diputació de Barcelona

Acció performativa al carrer per combatre estereotips i rols de gènere, des d’una mirada descolonitzadora, a través del diàleg i la reflexió. Una experiència per a pensar-nos, sensibilitzar-nos i combatre estereotips i rols de gènere amb una mirada descolonitzadora i antiracista real. Les performers transitaran i convidaran la gent a participar en un espai de proximitat i intimitat a través d’elements visuals i/o escènics.

 

 • 18 de desembre a les 11.30 h, a la rambleta de Joan Miró amb la plaça del Doctor Pearson

Acció participativa Cada festa és un món, a càrrec de la Xarxa Antirumors

A través de fotografies de moments i vivències de les celebracions de diferents cultures del món ens endinsarem en el coneixement de la cultura de la ciutadania de Rubí, interaccionant amb les persones d’orígens diversos per enriquir‐nos com a societat, desmuntar la rumorologia, els estereotips, els prejudicis i les discriminacions per raó d’origen.

 

MURS PELS DRETS HUMANS: Pintada d’un mural a la ciutat, en defensa dels drets humans i del poble sahrauí. A càrrec de l’Associació Rubí Solidari, amb la col·laboració d’edRa.

BIBLIOTECA MESTRE MARTÍ I TAULER: Selecció bibliogràfica sobre drets humans, pau, migracions i refugi.

CENTRES EDUCATIUS DE RUBÍ: Tallers als centres educatius i projectes d’aprenentatge i servei per donar a conèixer i treballar els drets humans i els drets de les persones migrades amb l’alumnat.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
0