Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Educació en drets humans, pau i solidaritat Des de fa anys, l’Ajuntament de Rubí desenvolupa activitats de sensibilització adreçades a tota la ciutadania i activitats d’educació per la pau i els drets humans dirigodes als infants i joves. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Educació en drets humans, pau i solidaritat

Des de fa anys, l’Ajuntament de Rubí desenvolupa activitats de sensibilització adreçades a tota la ciutadania i activitats d’educació per la pau i els drets humans dirigodes als infants i joves.

L’educació per al desenvolupament és una línia estratègica del Pla Director de Cooperació per al Desenvolupament. L'objectiu és millorar l’impacte de la política de cooperació a Rubí, promoure el lideratge dels diferents agents, impulsar l’adhesió ciutadana a la política municipal de cooperació i generar cohesió social en clau de justícia i solidaritat.

 

Ciutats educadores


Rubí forma part de la Xarxa Ciutats Educadores i a la web del Banco Internacional de Documentación de Ciudades Educadoras hi ha publicades diverses bones pràctiques de Rubí. 

 

Ciutats Defensores dels Drets Humans


El 2018, Rubí va adherir-se al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans gestionat pel Fons Català de Cooperació i la Comissió Catalana d’Ajut al Refugiat (CCAR), que consisteix en convidar durant una setmana a diferents activistes defensors dels drets humans d’arreu del món perquè facin xerrades de sensibilització a estudiants dels INS de la ciutat. A través d’aquest projecte, Rubí forma part d’una xarxa d'una trentena de municipis catalans que impulsen el treball en educació pels drets humans als centres educatius.

DENIP – Dia Escolar de la No Violència i la Pau


El Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP) és una jornada que se celebra cada 30 de gener. El seu objectiu és fomentar el llegat del Mahatma Gandhi, el dia que es recorda la seva mort. L’educador, poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal és qui va impulsar aquesta cita el 1964. Durant aquesta jornada, escoles, instituts i centres educatius d’arreu del món organitzen diferents activitats per difondre els valors de la no violència i la pau.

Des de 2023, Rubí s’afegeix a aquesta commemoració. La proposta s’emmarca en l’objectiu estratègic 2 del Pla Director de Cooperació 2022-2026 de Rubí: Generar consciència crítica a la ciutadania, i respon al compliment de l’ODS 16, Pau, Justícia i Institucions Sòlides.

L’any 2023 es va realitzar el projecte “Resseguint la Pau”, i el 2024 el projecte “Un mar de capses, un mar de vides” junt amb l’acció artivista d’EDRA “Obre els Ulls”. En total hi han participat més de 650 alumnes de 6è de primària de 9 centres escolars de Rubí.

Els objectius del DENIP a Rubí són:

  • Promoure el respecte per l’altre i el dret a la no discriminació des del treball en equip i la cohesió del grup.
  • Promoure la cooperació entre infants o joves des del procés creatiu d’una obra d’art plàstica col·lectiva.

És una activitat artística que es desenvolupa en tres moments entre el primer i el segon trimestre escolar. Es tracta de dos tallers duts a terme al centre educatiu i una trobada interescolar, celebrada el 30 de gener a El Celler. A l’aula, cada grup crea una obra col·lectiva de mig o gran format que, després, formarà part d’una obra coral entre diferents centres educatius i que s'instal·larà a El Celler. La creació de l’obra és el pretext per treballar competències individuals i col·lectives relacionades amb els drets humans i la cultura de pau i de la no-violència.

Vídeo del DENIP 2024 realitzat per l’Ajuntament de Rubí, EDRA i l’associació CREART amb el suport de la Diputació de Barcelona:

 

Altres activitats


Amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, el mes de desembre es desenvolupen, en col·laboració amb la Sindicatura de Greuges de Rubí i amb altres entitats del municipi, un seguit d’activitats per a la sensibilització vers la promoció dels drets humans. Amb les diferents propostes plantejades, cada any s’intenta arribar a diferents sectors de la població. Per això s'organitzen conta-contes pels més petits, exposicions per tots el públics, conferències, etc.

Per últim, durant bastants anys s’ha realitzat la Festa de la Diversitat de Rubí, com a espai de trobada i reflexió intercultural. L'any 2017 es van portar les accions interculturals als barris a través del projecte Rubí Acció Intercultural, amb la idea de realitzar sensibilització d’un públic més divers. També s'ha aprofitat el marc de la Festa Major, que compta amb molta afluència de públic, per realitzar accions de sensibilització en escenaris molt concorreguts.

Dia de la Terra


Estudiants de l’INS Torrent dels Alous fan una crida a l’acció urgent davant l’emergència climàtica i per la justícia global 

Una colla de joves de Rubí es desperta d’un malson: el planeta s’escalfa cada dia més, està greument contaminat, es (sobre)exploten els recursos naturals i es produeix sense control, milers de persones es juguen la vida a canvi de gairebé res, en mines de països africans i d’arreu, per extreure els minerals amb els que es fabriquen els mòbils i altres aparells electrònics...

 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0