Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Projectes Aprenentatge Servei (APS) en clau d’Educació per a la Ciutadania Global https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Projectes Aprenentatge Servei (APS) en clau d’Educació per a la Ciutadania Global

L’Aprenentatge Servei (APS) és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual les persones participants:

 • es formen en drets humans, pau i solidaritat,
 • treballen sobre necessitats reals de l’en­torn amb l’objectiu de millorar-lo, i
 • realitzen un servei o acció de sensibilització cap a la seva comunitat.

Des de l’Àmbit de Ciutadania, i en el marc de les activitats d’Educació per a la Ciutadania Global que es realitzen en el centres educatius de Rubí, es fomenta i dona suport a projectes d’Aprenentatge i Servei on:

 • Els nois i noies desenvolupen actituds i valors en defensa d’un món més just i equitatiu.
 • L’alumnat participant dissenya, organitza i realitza una activitat final de sensibilització que forma part de l’assignatura de Servei Comunitari juntament amb el procés d’aprenentatge.
 • Els centres educatius i les entitats treballen en xarxa i estableixen noves aliances.
 • La comunitat educativa, l’entorn i les persones participants s’enriqueixen amb aquest tipus de pràctiques transformadores.

Els projectes APS als que s'han donat suport són:

 • Derruïm Murs, construïm Pau! amb la participació d'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut l'Estatut (curs 2018-2019) i de l'Institut Torrent dels Alous (curs 2019-2020), i amb la col·laboració de Grup Eirene.
 • Biblioteca Humana amb la participació d'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut La Serreta, i amb la col·laboració de Fundació UniPau, des del curs 2018-2019 fins ara.
 • Ara Art + Drets dels Infants amb la participació d'alumnat de 4t d'ESO de l'Institut Duc de Montblanc i de 5è de primària de l'Escola Montessori, amb la col·laboració de Grup Eirene i de l'Escolar d'Art i Disseny edRa (curs 2020-2021)
 • Ara Art + Diversitats amb la participació d’alumnat de 4rt d’ESO de l’Institut Duc de Montblanc i de 6è de primària de l’Escola Montessori, amb la col·laboració de Fundació Akwaba i de l’Escolar d’Art i Disseny edRa (curs 2021-2022).

 

Biblioteca Humana


Aquests tres vídeos formen part dels procés d’aprenentatge entorn a la diversitat i la no discriminació durant els cursos 2020-2021 i 2021-2022 i 2023-2024.

L’Ajuntament de Rubí, a través del servei de Ciutadania, en col·laboració amb la Fundació UniPau i la Diputació de Barcelona impulsa una Biblioteca Humana per treballar la diversitat i la no discriminació. La Biblioteca Humana és una biblioteca formada per persones, en lloc de llibres, que comparteixen les seves històries de vida i experiències amb els nois i noies, amb la finalitat de desfer prejudicis i promoure la diversitat.

Duran tot el curs, l’alumnat treballa el projecte amb sessions de formació i reflexió sobre els drets humans dinamitzades per la Universitat de la Pau (UniPau) en el marc del programa de formació Teixint Xarxes que el servei de Ciutadania ofereix als centres educatius dins de la Guia d’activitats d’Educació en Drets Humans i Pau. Així, els i les joves entrevisten rubinencs i rubinenques que viuen o han viscut experiències de vida migrant, de diversitat funcional o, en general, que coneixen la discriminació per la raó que sigui. L’alumnat s’acosta a cada testimoni en sessions prèvies a l’aula per configurar el catàleg de llibres humans amb les seves històries de vida.

2020-2021

2021-2022

2023-2024

 

Ara Art + Drets dels Infants


Aquest vídeo forma part del procés d’aprenentatge entorn als Drets dels Infants protagonitzat per alumnat de 5è de primària de l’Escola Montessori i d’alumnat d’Educació Visual i Plàstica de 4t d’ESO de l’Institut Duc de Montblanc durant el curs 2020-2021.

Va comptar amb la col·laboració de l'escola d’Art i Disseny edRa i el Grup Eirene i amb el suport del Servei de Cooperació de l’Ajuntament de Rubí i la Diputació de Barcelona.

El servei comunitari va culminar amb una pintada d’un mural dins de l’Escola Montessori per part de l’alumnat de secundària de l’Institut del Duc de Montblanc, dissenyada conjuntament per l’alumnat protagonista.

Ara Art + Diversitats


Aquest vídeo forma part del procés d’aprenentatge entorn a les Diversitats protagonitzat per alumnat de 6è de primària de l’Escola Montessori i d’alumnat d’Educació Visual i Plàstica de de 4t d’ESO de l’Institut Duc de Montblanc durant el curs 2021-2022.

Ha comptat amb la col·laboració de Fundació Akwaba i l'escola d’Art i Disseny edRa i amb el suport del Servei de Cooperació de l’Ajuntament de Rubí i la Diputació de Barcelona.

El servei comunitari va culminar amb una pintada d’un mural dins de l’Escola Montessori per part de l’alumnat de secundària de l’Institut del Duc de Montblanc, dissenyada conjuntament per l’alumnat protagonista.

Rubí integra totes les diversitats


Aquest vídeo forma part del procés d’aprenentatge entorn a les diversitats protagonitzat per alumnat de les activitats extraescolars, tant joves com adults, de l'escola d’Art i Disseny edRa durant el curs 2021-2022.

Aquest projecte va sorgir d’una proposta inicial de l’entitat Rubí Acull i ha comptat amb la col·laboració de Grup Eirene i amb el suport del Servei de Cooperació de l’Ajuntament de Rubí.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0