Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els residus en xifres Evolució de la nostra relació amb els residus: selecció i prevenció. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els residus en xifres

Evolució de la nostra relació amb els residus: selecció i prevenció.

residus en xifres_1.jpeg

 

La nostra relació amb els residus està encara lluny d’alguns dels objectius que ens hem marcat com a ciutat de cara al 2025 i que estan recollits dins el Pla Local de Residus de Rubí.

  • Potenciar la visió dels residus com a recursos
  • Reduir la generació de residus a través de l’impuls de la prevenció i la reutilització
  • Valoritzar els residus des de l’òptica de l’economia circular
  • Assolir el 60% de recollida selectiva i contribuir a que Catalunya arribi al 65%

 

Les representacions gràfiques de les estadístiques que presentem a continuació ens ajuden a veure com avancem cap a ells, amb una actitud cada cop més responsable pel que fa a la generació i a la selecció de residus, i un creixement del nombre de persones que participen en accions destinades a prevenir-los.

 

Evolució de la generació de residus


El volum de residus que generem està estretament lligat als hàbits de compra i de consum.  La poca variació del pes de la bossa d'escombraries als darrers anys a Rubí ens mostra que aquests hàbits estan molt instaurats entre la població. Si volem disminuir aquests kilograms per persona i dia, que esdevenen milers de tones l’any a escala ciutat, cal una reducció del consum i un canvi de model cap a alternatives de compra de productes més sostenibles.

estadistica 1.jpeg

Evolució de la generació de residus per persona i dia (veure la taula 1)

 

Evolució de la recollida selectiva


Els percentatges de recollida selectiva milloren poc a poc. Enrere queda el 28% que ens va situar com a penúltim municipi de la comarca, i 5 anys després, ja comencem a veure factible l’objectiu del Pla Local de Residus d’arribar al 60% l’any 2025.

estadistica 2.jpeg

Evolució de la recollida selectiva (veure la taula 2)

 

On van a parar els nostres residus?


Tot i que la generació de residus ha crescut des de l’any 2015, observem un augment notable de les tones de residus que separem correctament i entren en circuits de reciclatge. Una altra dada positiva és que, més lentament i amb una tendència no tan continuada, els residus que han tingut l’abocador com a destí final han disminuït unes 1.000 tones en 5 anys.

estadistica 3.jpeg

Tones de residus que arriben a l’abocador vs. les que segueixen circuits de reciclatge (veure la taula 3)

 

Evolució dels usuaris dels serveis de prevenció de residus


Una de les maneres de reduir la generació de residus és allargar la vida útil dels nostres objectes. A Rubí, existeixen dos serveis que ens ajuden a fer-ho a través de la reutilització i la reparació. Tot i que són serveis de periodicitat setmanal, en cas de La Trocalleria, i mensual, en cas del Dimecres Manetes, observem un augment del nombre de persones que en fan ús i intenten evitar que els seus productes esdevinguin residus quan encara no ho són.

estadistica 4.jpgestadistica.jpg

Persones usuàries dels serveis de prevenció de residus La Trocalleria i Dimecres Manetes (veure la taula 4)

 

Evolució dels usuaris dels serveis de deixalleria


Les deixalleries com a punts de rebuda dels residus que no es poden llençar als contenidors del carrer són un servei consolidat a la ciutat. Les persones usuàries es mantenen al llarg dels anys i augmenten lleugerament, arribant quasi a les 25.000 durant el 2019.

estadística 5.jpeg

Persones usuàries dels serveis de deixalleria (veure la taula 5)

 

Evolució de les trucades al Telèfon Verd


Les trucades al Telèfon Verd pràcticament s’han triplicat en els últims 5 anys, sent la campanya Recicla del 2017 el moment en què l’augment és més notable. Aproximadament un 75% de les trucades han estat per acordar les recollides al portal de casa de mobles i trastos vells o poda. L’augment de l’ús d’aquest servei és un altre indicatiu de participació activa de la ciutadania en la correcta gestió dels seus residus.

estadística 6.jpeg

Nombre de trucades al Telèfon Verd (veure la taula 6)

 

Les dades ens mostren que, pel que fa a la selecció de residus, anem pel bon camí, però cal un canvi en els hàbits de consum per generar-ne menys. L’augment de la participació en iniciatives preventives com La Trocalleria o el Dimecres Manetes i les trucades al Telèfon Verd ens mostra que cada cop hi ha més persones que prenen una actitud conscient vers els residus que generen i que aquest canvi el podem fer possible entre tots.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

3
1