Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Compra sense residus La forma en què consumim i el nostre estil de vida determinen la quantitat de residus que generem en la nostra activitat diària. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Compra sense residus

La forma en què consumim i el nostre estil de vida determinen la quantitat de residus que generem en la nostra activitat diària.

La reducció o prevenció de residus és la màxima prioritat a l'hora de tractar els residus. Cada cop som més conscients de les problemàtiques que generen els residus i de la contaminació derivada dels plàstics.

 

Sabies que a Rubí cada persona genera 1,2 kg de residus al dia?

  

Evolució total residus mini.jpg

Evolució de la generació de residus a Rubí

 

Per què generem tants residus?


Les principals causes són:

 • El sobreempaquetament dels productes que consumim. A Rubí cada any es generen milers de tones d’envasos plàstics i d’alumini.

 

Evolució residus envasos mini.jpg

Evolució de la generació de residus corresponents a l'envasat dels productes a Rubí

 

 • El malbaratament alimentari. Les llars descarten de mitjana al voltant del 25% del menjar que compren. Aquests aliments podrien haver-se consumit però han esdevingut residus, bé perquè no els hem conservat adequadament o perquè no hem fet una bona planificació de la compra. 

 • La cultura d’un sol ús fa que a Rubí cada any es llencin:
  • 230 tones de roba
  • 3.000 tones de residus voluminosos
  • 21.000 tones de resta de les quals podríem haver aprofitat unes 12.000 

 

OPIS Compra sense resdidus.jpg

Compra sense residus

 

Consells per prevenir residus


Si t’has proposat reduir la quantitat de residus que generes, aquí trobaràs alguns consells i recursos que t’ajudaran a aconseguir un estil de vida 'Residu Zero' d’una manera més fàcil.

 • Quan vagis a fer la compra emporta’t la teva bossa reutilitzable. Mentre que la vida d'una bossa de plàstic és d'uns 15 minuts de mitjana, una bossa reutilitzable pot durar anys fins que no es trenqui. Estalvia diners i estalvia-li plàstic al medi ambient!

 • Utilitzar bosses de malla reutilitzables pot ser una bona estratègia per poder fer la compra a granel de fruites i llegums sense haver d’utilitzar bosses de plàstic lleuger.

 • Emporta’t la teva carmanyola quan facis la compra. No només reduiràs residus, sinó que també estalviaràs temps ─perquè tindràs la compra organitzada un cop arribis a casa─ i també el cost dels envasos, que moltes vegades està imputat en el preu final dels productes que comprem. 

 • En algunes botigues trobaràs la possibilitat de comprar amb envasos retornables. Fes clic aquí per conèixer quins establiments ofereixen aquesta possibilitat.

 • Reutilitza i repara els objectes. A Rubí existeixen tant serveis municipals com establiments que fomenten la 2a mà, la reparació o inclús la donació per allargar la vida útil als teus objectes. Consulta'ls aquí.

 • Compra productes de proximitat i redueix la petjada ecològica que origina el transport dels aliments alhora que dónes suport al teixit econòmic local. Consulta aquí quins comerços ofereixen aquests productes.

 • Redueix el malbaratament alimentari planificant bé les teves compres i menús setmanals. Coneix més consells sobre comprar, conservar i aprofitar els aliments de manera responsable clicant aquí.

 • Beu aigua de l’aixeta, evita utilitzar aigua envasada per evitar els residus de les ampolles buides. L’aigua de l’aixeta és adequada i en el cas que el gust de l’aigua a la teva zona no sigui prou bona, sempre pots utilitzar mètodes per millorar-ne el gust.

 • Embolcalla els teus regals de manera sostenible utilitzant papers de diari vells, un pòster o un mocador. Mira aquí altres idees.

 • Composta les teves restes orgàniques i beneficia’t d’un adob per a les teves plantes d’una qualitat immillorable i d’un 20% de reducció de la teva taxa d’escombraries. Consulta tots els detalls sobre el compostatge casolà a Rubí.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

4
0