Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Àrea Infantil Si encara no has fet els 14 anys... aquesta és la teva zona! https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Àrea Infantil

Si encara no has fet els 14 anys... aquesta és la teva zona!

Infantil.jpegA l'Àrea Infantil de les biblioteques podràs venir a llegir, estudiar, connectar-te a Internet i emportar-te a casa tot allò que t'interessa: llibres, DVD, música, revistes, còmics... Només necessitaràs el carnet de la biblio!

Què és l'àrea infantil d'una biblioteca?


Segons explica la IFLA/UNESCO, que és l’organisme internacional que regeix les biblioteques, les àrees infantils de les biblioteques ofereixen una àmplia gamma de materials i activitats que donen l’oportunitat als infants d’experimentar el plaer per la lectura i l’excitació per descobrir el coneixement i les obres d’imaginació.
Són espais destinats a estimular els infants des de ben petits i oferir-los un lloc on siguin benvinguts, ple de recursos d’aprenentatge pensats per a ells.
Formar part de la comunitat de la Biblioteca és una primera experiència social que desperta la imaginació i la curiositat. És una gran oportunitat per fixar els lligams entre les famílies i els seus infants i entre els infants i els llibres, perquè són entorns que afavoreixen el primer pas cap a la lectura i el posterior cap a l’escriptura.
La biblioteca vol ser una experiència vital positiva que els inculcarà l’interès pel descobriment del seu entorn i esdevenir individus lliures i amb capacitat crítica.  

Per on començo a mirar?


L'àrea infantil està destinada als infants fins als 14 anys així com qualsevol persona interessada en el món de la infància. Els infants menors de 9 anys han de romandre a la sala infantil acompanyats d’una persona adulta. I, a partir dels 14 anys (3r ESO) ja poden visitar l’àrea juvenil de la segona planta.
Hi trobareu els llibres destinats a aprendre o fer els deures i per gaudir de la lectura. També, hi ha altres materials com els còmics, les revistes, els DVD i els CD de música.
El fons de l’àrea el trobareu dividit en dues seccions ben diferenciades, els llibres d’imaginació i llibres de coneixements.

1. Llibres d'Imaginació: contes classificats amb gomets de colors segons les edats a qui van dirigits.

I-1.jpg I* (gomet blau): Contes de 4 a 6 anys. Llibres amb molta il·lustració i poca lletra, per als nens que comenceu a llegir.
I-2.jpg I** (gomet vermell). Contes de 7 a 10 anys. Llibres en els quals la lletra i la il·lustració comparteixen protagonisme, per a nens que ja teniu una base lectora.
I-3.jpg I*** (gomet verd). Contes d’11 a 13 anys. Llibres per a nens i nenes que ja heu consolidat la lectura i en els quals la il·lustració passa a segon terme.

Els contes a partir de 7 anys també duen un picto que vos ajudarà a triar el llibre segons la seva temàtica.
Dins de la secció de la imaginació, hi trobem un fons especial per als infants que comencen a llegir. Aquests llibres de primera lectura els trobareu classificats en contes de lletra de pal, lletra de pal i lligada i contes de lletra lligada.

  També, hi trobem una petita secció destinada als infants amb discapacitats i/o necessitats educatives especials, amb l’objectiu de facilitar l’accés a la informació i la cultura, educar en el respecte i en la sensibilització cap aquests infants. Hi trobareu: Llibres en llengua de signes, Aprenc a llegir (ABC), Audiollibres, Contes SPC (Sistema Pictogràfic de comunicació) o llibres en Braille.

  2. Llibres de coneixements: Hi trobareu els llibres que serveixen per donar suport als deures, aclarir dubtes o satisfer la curiositat i les ganes d’aprendre’n.

  Estan classificats per la classificació decimal universal (CDU) i això significa que cada número és una matèria:

  0 Obres generals
  1 Filosofia
  2 Religió
  3 Ciències Socials
  4 Llengua
  5 Ciències pures. Ciències naturals
  6 Ciències aplicades
  7 Arts. Jocs. Esports
  8 Literatura
  9 Història. Geografia

  A més, també hi trobaràs còmics, pel·lícules, música, jocs i revistes!

  Sala de Petits Lectors


  Espai diàfan i acollidor dins de l’àrea infantil destinat als més menuts (entre 0 i 3 anys) de la biblioteca, sempre acompanyats per les seves famílies (o acompanyants adults), on hi ha una selecció de materials per despertar l’interès i el gust per la lectura dels infants.
  Els materials que es destinen en aquest espai s’han seleccionat especialment, prioritzant tots aquells que són de cartró, roba, tàctils, sonors, etc. Estan identificats amb pictogrames i repartits en diferents temàtiques.

  Espai Famílies


  És un espai dins de l’àrea infantil on les famílies, educadores o qualsevol persona relacionada amb el món dels infants poden trobar tot de documents que els poden interessar. És un centre d’interès format per llibres divulgatius que tracten temes relacionats des del naixement fins l’adolescència.
  Estan classificats per temàtica, amb el seu pictograma corresponent, i dins de cada temàtica l’ordenació és per la CDU i les tres primeres lletres de l’autoria principal. Hi trobem:

  Famílies-embaràs.jpg Embaràs, part i nadó: Informació necessària per satisfer les preguntes i dubtes al voltant de l’embaràs i els primers mesos del nadó.
  Famílies-alimentació.jpg Alimentació i vida sana: Mètodes per aprendre a menjar, nutrició i dietètica, lactància, prevenció d’accidents, remeis naturals, massatge infantil, gimnàstica, etc.
  Famílies-educació.jpg Educació, hàbits i sentiments: Desenvolupament de les habilitats físiques i cognitives de l’infant així com el desenvolupament psicològic i motriu dels infants des del naixement als 10-11 anys. Tractament dels sentiments: felicitat, por, inseguretats, gelosia, ansietat... Expressió de sentiments en nadons, superar la por a la foscor, gelosia per l'arribada d'un germà, etc.
  Famílies-família.jpg Família: Pautes d'educació, com afrontar la maternitat/paternitat, nous models de família, adopcions, disciplina positiva, comunicació, etc.
  Famílies-lleure.jpg Lleure: Recull de propostes per dinamitzar els primers mesos i anys de l’infant. Podrem trobar llibres d’entreteniment i jocs per compartir amb els més menuts, guies de viatge, tallers per infants, cançoners, etc.

  Sala de tallers


  Espai dissenyat per a la creació, l’aprenentatge, l’experimentació i l’intercanvi d’idees i coneixements. Aquesta sala, situada dins de l’àrea infantil, està preparada per ser polivalent i acollir activitats de manualitats, el club de lectura La ciutat dels llibres, el Lexcit, els tallers NarrArt que organitza la biblioteca i moltes altres activitats.

  Teniu el que busco? On és?


   

  T'ho emportes?


  Encara que siguis usuari/a de la secció infantil ja pots tenir el teu propi carnet. No fa falta que utilitzis el del pare o la mare. Nosaltres et farem el carnet en un moment!

  Recorda que has de venir acompanyat pel pare, la mare o el tutor legal per poder fer-te el carnet de la Biblioteca.

  Segons la normativa vigent la sol·licitud de carnet a menors de 14 anys comporta l’autorització de pare, mare o tutor legal. Aquesta autorització s’ha de signar presencialment a la Biblioteca. En el cas que els teus pares no tinguin DNI, hauran de presentar el passaport.

  Amb el carnet podràs emportar-te a casa, ni més ni menys, que quinze llibres o revistes, sis pel·lícules o DVD i 9 CD durant trenta dies! Nosaltres únicament et demanem que siguis responsable i tinguis cura de tot el material i el retornis a la Biblioteca en la data fixada com a termini (o abans!). 

   

  Tinc un espai web especial per a mi a les biblioteques on ajudar-me a fer les deures, aprendre jugant, buscar llibres, etc?


  Hora del conte

  La narració de contes és un bon mitjà perquè la lectura entri per les orelles. Es tracta de fer sentir, pensar i viure emocions partint de l'oralitat.

  Tallers NarrArt

  Els tallers d'art NarrArt són un espai pensat per a fomentar el gust per la lectura a través de l’escolta activa i de l’expressió artística.