Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tatuatges i pírcings Adornar el nostre cos amb un pírcing o un tatuatge està de moda, especialment entre els i les joves, però perforar la pell té riscos, ja que hi ha la possibilitat de contagi de malalties com l’hepatitis o la sida, entre d'altres. Per això és necessari garantir que aquestes activitats es facin en les millors condicions higienicosanitàries. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Tatuatges i pírcings

Adornar el nostre cos amb un pírcing o un tatuatge està de moda, especialment entre els i les joves, però perforar la pell té riscos, ja que hi ha la possibilitat de contagi de malalties com l’hepatitis o la sida, entre d'altres. Per això és necessari garantir que aquestes activitats es facin en les millors condicions higienicosanitàries.

La legislació catalana actual regula les condicions tècniques i sanitàries dels establiments que fan pírcings, tatuatges i micropigmentacions, així com la formació necessària dels i les professionals que s’hi dediquen. També estableix l’obligació del consentiment informat, un document que ha de signar tothom que vulgui fer-se una d’aquestes tècniques, i que informa de la mena de pràctica a què s’ha de sotmetre, de les indicacions i contraindicacions que té, dels riscos sanitaris, de les possibles complicacions i de les cures necessàries per a la cicatrització. A més, les persones de menys de setze anys han de presentar un certificat de maduresa signat pel pare, la mare o el tutor legal.

La vigilància i el control dels centres i els establiments on es fan aquestes pràctiques és competència de l’Administració local, tot i que pot sol·licitar suport tècnic a l’ASPCAT a través dels serveis regionals.

 

Tatuatges

 

Recomanacions


En el cas del pírcing:
  • El material utilitzat ha de ser estèril i s’ha de guardar en bosses o recipients igualment estèrils fins a la seva utilització.
  • La persona que faci el pírcing ha de dur guants de tipus quirúrgic, nous per a cada ús. I únicament pot tocar el que necessiti per a fer el pírcing.
  • La pell del client/a ha d’estar neta i desinfectada abans de fer la perforació.
  • Es recomana que es faci servir preferiblement l’agulla, ja que l’ús de la pistola augmenta el risc de malalties de transmissió sanguínia.
  • La peça que es posi ha de ser d’acer inoxidable d’ús quirúrgic, or de 14-18 quirats o titani, amb l’objectiu de reduir el risc d’infeccions i al·lèrgies.
  • S’ha d’informar al client/a dels mètodes de desinfecció que cal seguir fins que la perforació cicatritzi totalment.
  • Si la ferida s’infecta, cal acudir urgentment al metge per evitar complicacions.

 

En el cas del tatuatge:
  • Els i les professionals han d’informar clarament del risc d’al·lèrgies, infeccions o d’altres complicacions sanitàries directament associades al tipus d’intervenció escollida.
  • El/la tatuador/a ha de rentar-se bé les mans i posar-se guants de tipus quirúrgic. Aquests han de ser nous cada vegada.
  • El material (agulles i tints) ha de ser d’un sol ús.
  • Els professionals han d’informar i assessorar en tot moment la persona consumidora sobre les mesures de cura, desinfecció i neteja posteriors a la intervenció, quins productes s’han d’utilitzar i quins no, així com fins quan han de durar aquestes mesures. És recomanable que el professional realitzi un seguiment de la zona en els dies posteriors a l’aplicació.
  • També han d’informar sobre quines situacions o pràctiques s’han d’evitar durant el temps de cicatrització posterior a la intervenció, com per exemple: evitar durant les dues primeres setmanes el sol, els raigs UVA, les saunes, les piscines i platges...

 

Recursos per a professionals


T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
1