Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Vespa asiàtica La vespa asiàtica és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. A finals del 2004 va introduir-se a França a través d’un contenidor que venia de la Xina. Posteriorment, es va estendre per tot el sud del territori francès i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Vespa asiàtica

La vespa asiàtica és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. A finals del 2004 va introduir-se a França a través d’un contenidor que venia de la Xina. Posteriorment, es va estendre per tot el sud del territori francès i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius.

Es calcula que la velocitat d’expansió de la vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) ha estat de 100 km/any.

Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

Infografia sobre el protocol d'actuació davant la presència d'exemplars de vespa asiàticaLa vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

 

Protocol d'actuació


L’Ajuntament de Rubí ha elaborat un protocol d’actuació per gestionar la presència de vespes asiàtiques a la ciutat. Tot i que aquest insecte no és especialment agressiu per a les persones, captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura. 

El protocol d’actuació incorpora quatre fases:

  • Detecció: si es detecta la presència de vespa asiàtica o d’un niu sospitós, cal informar l’Ajuntament enviant un correu electrònic a mediambient@ajrubi.cat o trucant al 93 588 70 00.
  • Inspecció: el personal de l’Ajuntament realitzarà una inspecció física de l’espai on s’ha detectat el niu o l’exemplar de la vespa.
  • Avaluació del risc: els tècnics avaluaran la dificultat mitjançant uns criteris preestablerts.
  • Informació i actuació: senyalització del niu per a informar la ciutadania i posterior retirada, si els tècnics ho creuen convenient.

 

Guia per saber com construir trampes per capturar-les


La vespa asiàtica és molt perjudicial per les abelles, ja que les captura per alimentar-se; i, de retruc, té efecte indirecte envers les plantes conreades i la flora silvestre, ja que els serveis de pol·linització exercits per les abelles i altres insectes pol·linitzadors es poden veure afectades per la vespa asiàtica.

Aquest insecte també té un efecte directe envers la biodiversitat animal, en concret sobre les espècies d’invertebrats autòctons, ja que es tracta d’un nou depredador a l’ecosistema.

A més, pot suposar una percepció d'inseguretat pública davant la presència propera de vespers. 

Per intentar minimitzar la presència de la vespa asiàtica, l’Ajuntament ha editat una guia simple perquè la ciutadania aprengui a construir trampes biològiques per capturar-les i, així, disminuir la predació d’abelles. El trampeig és efectiu només des del febrer fins al maig, quan les reines han passat el període d’hibernació i comencen a establir els nius primaris, sovint en entorns urbanitzats. Fora d'aquest període aquestes actuacions no són efectives sobre la població de velutines i, en canvi, poden tenir efectes negatius sobre la biodiversitat.

 

Documents relacionats

T'ha estat útil aquesta pàgina?

3
0