Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Espècies exòtiques invasores Algunes de les espècies exòtiques que s'han introduït al territori tenen la capacitat de sobreviure, reproduir-se i escampar-se pels ambients naturals. https://www.rubi.cat/ca/temes/medi-ambient/biodiversitat/especies-exotiques-invasores/@@images/image/preview

Espècies exòtiques invasores

Algunes de les espècies exòtiques que s'han introduït al territori tenen la capacitat de sobreviure, reproduir-se i escampar-se pels ambients naturals.

També poden tenir la capacitat de produir impactes considerables en els ecosistemes naturals, en les infraestructures, en els nostres cultius i en la nostra salut. Aquestes espècies són les exòtiques invasores (EEI). No totes les espècies exòtiques són invasores, per sort només un petit nombre de les espècies que arriben al nostre territori tenen la capacitat d'escampar-se i sobreviure als nostres ambients naturals.

En el món globalitzat en què vivim, els mitjans d'introducció d’espècies poden provenir de diferents vies:  

  • De forma intencionada per utilitzar-les en l'agricultura o bé per ser utilitzades com plantes ornamentals
  • Animals de companyia i per a l’aquariofília que posteriorment s’han escapat o alliberat al medi natural
  • Accidentalment per mitjà del transport de mercaderies, organismes adherits als cascos dels vaixells, aigües de llast, etc.

 

Ailant

 

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) considera que les invasions biològiques constitueixen la segona causa més important de pèrdua de la biodiversitat, precedida només per la destrucció i fragmentació d’hàbitats. Per tal de poder fer front a aquesta problemàtica a nivell estatal es va aprovar el Reial Decret 630/2013, de 2 d'agost, que consisteix en un catàleg de les espècies exòtiques que poden constituir un perill per a la biodiversitat. També estableix mesures de prevenció i lluita, i regula les sancions i les espècies prohibides.

Des del Servei de Medi Natural es fan actuacions periòdiques de control d’algunes espècies exòtiques invasores com són: el mosquit tigre (Aedes albopictus), la canya (Arundo donax), el plomall (Cortaderia selloana) i l’ailant (Ailanthus altissima), entre d’altres.

 

Compte amb el brushing!


Si reps una comanda online amb petites llavors que no has demanat, no les llencis a les escombraries ni les plantis. Poden ser espècies invasores amb greus conseqüències mediambientals.

Aquesta pràctica és un tipus de frau comercial en línia que s'anomena brushing. Si t'arriba un d'aquests paquets, contacta amb el servei de Residus de l'Ajuntament o amb les oficines comarcals o els serveis territorials més propers del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat. 

Què has de fer si ets víctima del "brushing"

 

Enllaços relacionats

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0