Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mosquit tigre El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Mosquit tigre

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes.

El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. La presència del mosquit és molt molesta pel nombre elevat de picades que poden causar els exemplars femella adults. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika.

La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves. Això només s'aconsegueix eliminant tots els punts d’aigua on creixen. El mosquit tigre pon ous a qualsevol lloc de petites dimensions susceptible de quedar inundat i que contingui aigua durant uns quants dies.

 

Mosquit tigre

 

Per prevenir-ne la proliferació s’han d’evitar les acumulacions d’aigua. Per això cal:


 • Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: gerros, galledes, cendrers, joguines, plats d'animals domèstics, plats sota els testos, piscines de plàstic, etc.
 • Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites. En el cas concret de les piscines, cal que l'aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquits. Quan estiguin buides, s'han de mantenir del tot eixutes. En el cas de piscines plenes d'aigua, s'han de mantenir en condicions higièniques i sanitàries mitjançant els tractaments de l'aigua adequats per evitar la proliferació de larves de mosquits
 • Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos
 • Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs dels arbres omplint-los de sorra

 

Prevenció i cura de les picades


 • La picada del mosquit tigre és com les picades dels altres mosquits
 • Pica de dia i fa moltes picades que poden suposar un risc per a la salut
 • A l'exterior, porteu roba de màniga llarga, mitjons i pantalons llargs
 • Limiteu les activitats a l'exterior al màxim
 • Feu ús de repel·lents, però no en nens molt petits
 • No poseu el repel·lent a les mans dels nens
 • No apliqueu repel·lent a la cara i, quan entreu a casa, netegeu bé la pell i la roba amb aigua i sabó
 • En cas de picada, renteu-vos i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic; en cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge

 

 

Conte A la caça del mosquit ratllat

Conte "A la caça del mosquit ratllat" (recurs de la Diputació de Barcelona)

El mosquit tigre pon ous a qualsevol lloc de petites dimensions que contingui aigua durant uns dies. En conseqüència, el control preventiu pot aconseguir-se eliminant els llocs d'aigua on creixen. I, aquí, és molt important comptar amb la col·laboració ciutadana.

Per aquest motiu, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ha editat el conte A la caça del mosquit ratllat, que pretén donar a conèixer el mosquit tigre i fomentar el civisme i la cooperació dels infants i les seves famílies en la lluita contra aquest mosquit. Descarrega-te'l.

 

Enllaços relacionats

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0