Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Protocol municipal per a l'abordatge de la violència masclista El document regula la resposta de l'administració local en situacions de violència envers les dones. El protocol va ser aprovat al Ple municipal del 2 de maig de 2019. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Protocol municipal per a l'abordatge de la violència masclista

El document regula la resposta de l'administració local en situacions de violència envers les dones. El protocol va ser aprovat al Ple municipal del 2 de maig de 2019.

Estand No és no

 

Aquesta eina trenca amb el caràcter assistencialista de la Llei Orgànica 1/2004 i aborda la violència masclista des del punt de vista dels drets de les dones per garantir la seva autonomia i llibertat, tal com estableix la Llei 5/2008.

Prenent de referència la definició d'aquesta llei, la violència masclista és la que s'exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, i que inclou amenaces, intimidacions i coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l'àmbit públic com en el privat. El text:

  • Redefineix el concepte de violència i n'amplia els àmbits (parella, familiar, laboral, social i comunitari)
  • Incorpora diferents nivells d'intervenció (sensibilització-prevenció-detecció-atenció-recuperació) 
  • Defineix les situacions d'urgència a través de la valoració amb eines objectives 
  • concreta la funció de cada servei municipal i el seu rol específic en casos de violència masclista 
  • Estableix un llenguatge comú entre els/les professionals
  • Especifica l'actuació a efectuar en cada àmbit

El document coordina els diferents serveis municipals implicats en casos de violència masclista (Serveis Socials, cossos de seguretat, centres educatius, serveis sanitaris...) i en garanteix l'eficàcia. També estableix actuacions específiques respecte a la infància maltractada i en presumpta situació de desemparament, les persones grans, en cas de violència filio parental, en l'àmbit laboral i en l'àmbit social o comunitari. 

El Protocol municipal per a l'abordatge de la violència masclista és un document marc a partir del qual es poden desenvolupar altres protocols específics per a casos de violències concretes, com la mutilació genital femenina o l'assetjament en festes.

Per a l'elaboració d'aquest text, el Servei d'Igualtat de l'Ajuntament ha treballat amb una comissió tècnica integrada pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones, la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, Serveis Socials, els serveis sanitaris (Primària, ASSIR i Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa i Primària, ASSIR, Consulta Adolescència i Programa Salut i Escola de la Mútua de Terrassa), l'Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Vallès Occidental, el Servei de Joventut municipal, el Servei d'Educació municipal i el Departament d’Educació, el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç, el Servei Tècnic de Punt de Trobada, el Servei de Teleassistència ATENPRO (Creu Roja), el Col·legi d’Advocats de Terrassa i el Servei de Primera Acollida municipal. 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

3
0