Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic Conviure no és fàcil. Tant als espais públics com a les comunitats de veïns, algunes actituds i accions poden provocar un conflicte o ser viscudes com a tal. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic

Conviure no és fàcil. Tant als espais públics com a les comunitats de veïns, algunes actituds i accions poden provocar un conflicte o ser viscudes com a tal.

La vida en societat comporta una sèrie de drets i deures. Conèixer-los i practicar-los ens ajudarà a relacionar-nos i a conviure amb la resta de ciutadans i, en definitiva, a millorar la qualitat de vida de tothom.

L’any 2010, l’Ajuntament va aprovar l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l'espai públic.  L’objectiu és fer que Rubí sigui, amb la implicació de tots els rubinencs i rubinenques, una ciutat més amable, acollidora i sostenible per viure-hi i conviure-hi, on el diàleg, la tolerància i el respecte formin part del seu comportament quotidià.

A través de l’Ordenança es regulen els drets i els deures que afecten la vida en comunitat, tant a la via pública com als espais privats, i s’estableixen sancions econòmiques a les conductes que incompleixin les normes. Aquestes sancions poden ser substituïdes per Treballs en benefici de la comunitat (TBC).

L'Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic consta de 5 apartats:

 • El Títol I defineix les normes de comportament i conducta de la ciutadania i els usos dels béns públics.
 • El Títol II estableix les normes de conducta a l'espai públic dels ciutadans i les ciutadanes i les sancions en el cas que s’incompleixin.
 • El Títol III regula el comportament en l’espai públic:
  - Actituds que atemptin contra la dignitat de les persones
  - Contaminació visual de l'entorn urbà (grafits, pintades, pancartes, cartells, etc.)
  - El joc i les juguesques
  - La mendicitat
  - La prostitució a la via pública
  - Orinar i defecar a la via pública
  - La venda i el consum d’alcohol, drogues i altres substàncies
  - El comerç ambulant no autoritzat
  - El deteriorament intencionat del mobiliari urbà
  - Les conductes que pertorben la tranquil·litat
 • El Títol IV regula les activitats en l’espai privat que poden causar perjudici a la resta de la comunitat. També fa referència al Servei municipal de Mediació Ciutadana.
 • El Títol V fa referència al règim sancionador i a les mesures substitutòries o Treballs en benefici de la comunitat (TBC).

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
1