Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Civisme El civisme es basa en el respecte envers les altres persones de la comunitat i envers les coses compartides. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Civisme

El civisme es basa en el respecte envers les altres persones de la comunitat i envers les coses compartides.

La paraula civisme prové del llatí civis, que significa ciutadà. Segons aquesta etimologia, per tant, el civisme constitueix el conjunt de qualitats que permeten als ciutadans i ciutadanes viure a la ciutat respectant unes normes de convivència, unes regles de joc i uns drets bàsics. 

Per tant, el civisme és, sens dubte, una de les pedres angulars a partir de la qual construir la nostra ciutat. Una ciutat respectuosa és una ciutat viva, una ciutat que creix, que fomenta els valors plurals. Una ciutat per sentir-nos-en orgullosos.

Fomentar un clima de respecte mutu entre la ciutadania i fixar mecanismes de mediació i de resolució de conflictes són els objectius de l’Ajuntament per tal que tots i totes puguem gaudir dels espais públics i privats de forma segura, saludable i tranquil·la.

Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament va aprovar l’any 2010 l’Ordenança de bon veïnatge i ús de l’espai públic. Aquest instrument regula els drets i els deures que afecten la vida en comunitat, tant a la via pública com als espais privats, i estableix sancions econòmiques a les conductes que incompleixin les normes.

Tots som corresponsables del manteniment de la ciutat. I Rubí no estarà neta i endreçada fins que no aconseguim la implicació de tots els ciutadans i ciutadanes com a persones responsables i protagonistes que han de fer possible una ciutat millor.

 

#RubiCiutatNeta


Campanya per fomentar la recollida d'excrements de gos de la via pública

Aquest 2020, l'Ajuntament ha engegat una nova campanya de civisme batejada amb l'etiqueta #RubiCiutatNeta. Amb aquesta iniciativa, el Consistori busca la complicitat de la ciutadania per sumar esforços a l'hora de reclamar a les persones incíviques que no embrutin la ciutat.

La primera acció que s'ha impulsat ─en un futur s'abordaran altres temes relacionats amb el civisme i la bona convivència─ pretén disminuir la presència d'excrements i orins de gos de la via pública. Tot i que l’Ordenança reguladora de la tinença d’animals de companyia del municipi determina que les persones propietàries de gossos n'han de recollir les deposicions, el cert és que molts rubinencs i rubinenques pateixen les molèsties de l'incivisme d'alguns amos d'animals.

A més, cal tenir en compte que la femta canina constitueix un risc des del punt de vista de salut pública: diversos estudis demostren l’existència de paràsits intestinals en excrements de gos, a més de bacteris resistents a antibiòtics. I no hem d’oblidar que els infants són el col·lectiu més afectat per aquesta situació, ja que poden ingerir sòl contaminat de manera accidental. 

#RubiCIutatNeta vol aconseguir la complicitat de tothom a l’hora de combatre les persones incíviques: cal que tot Rubí ─veïns, veïnes i administració─ digui que ja n’hi ha prou d’aquestes actituds que embruten la ciutat i que danyen la salut. 

Suma't al moviment #RubiCiutatNeta! 

 

'Siguem Cívics'  


Civisme_Siguem_cívics_genèricA finals del 2017, Rubí va impulsar una altra campanya informativa per fomentar el civisme a la ciutat. L’objectiu era recordar a tothom que el manteniment de la ciutat és una tasca compartida entre l’Ajuntament i la ciutadania.

Durant els darrers anys s’han impulsat diversos plans de xoc de neteja amb l’objectiu de combatre la brutícia i mantenir la ciutat neta i polida, una de les prioritats del Consistori. Però tot i que, de manera sistemàtica, s’han dut a terme accions en aquest sentit, la sensació en alguns espais de Rubí és que la ciutat continuava estant bruta.

Aquí és on entrava en joc la campanya Siguem cívics. En plural, perquè incloia a tothom: a l’administració i també a la ciutadania, especialment a aquella part de la població que encara mantenia actituds incíviques. 

La campanya apel·lava especialmenta la necessitat de ser cívics pels infants de la ciutat, nens i nenes que mereixen un espai digne on poder jugar, viure i relacionar-se. Tots i totes hem d’entendre que els infants són els principals perjudicats de les accions incíviques dels adults. Per aquesta raó, el lema que acompanya aquesta campanya era El nostre present, el seu futur

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
10