Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Verd urbà L’Ajuntament s'ha dotat d’un Pla director per garantir una correcta estructuració i gestió de l’arbrat i les zones verdes. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Verd urbà

L’Ajuntament s'ha dotat d’un Pla director per garantir una correcta estructuració i gestió de l’arbrat i les zones verdes.

El document ha estat elaborat per la Diputació, amb la col·laboració de l’Àrea de Sostenibilitat i Serveis Municipals del Consistori, i incorpora els Objectius de Desenvolupament Sostenibles. 

L’Ajuntament està treballant per fer de Rubí una ciutat més verda, més saludable, que generi més ombra, més frescor i, en definitiva, més salut. Els arbres i els espais verds acosten la natura a la ciutadania, alhora que contribueixen a millorar l’entorn urbà netejant l’aire, aportant frescor ─són reguladors tèrmics i del cicle de l’aigua─, generant zones d’ombra i fent més acollidor l’espai públic.

El Pla director del verd urbà de Rubí planteja propostes per gestionar de forma eficaç i sostenible el patrimoni verd de la ciutat. A la vegada, el document permetrà al Consistori repensar i racionalitzar el seu manteniment amb l’objectiu d’optimitzar els costos de gestió. 

 

El manteniment del verd urbà de la ciutat es fa mitjançant la brigada municipal, encàrrecs al Centre Especial de Treball de laFont del Ferro i contractacions externes.

 

Manteniment de les zones verdes


El Centre Especial de Treball (CET) Forestal i de Zones Verdes de la Font del Ferro es va crear el 2016 amb l’objectiu de diversificar l’activitat de la societat municipal Font del Ferro i incrementar les possibilitats de contractació de les persones amb discapacitat intel·lectual del municipi.

Aquesta divisió de la Font del Ferro va començar ocupant-se del manteniment de les jardineres del centre de la ciutat i d'algunes zones enjardinades, tant públiques com privades, així com també de la neteja d'alguns espais forestals. El 2018, l'empresa va ser reconeguda com a mitjà propi personificat de l'Ajuntament, fet que es va traduir en un increment dels encàrrecs municipals. L'any 2019 va ser un moment de consolidació per a la brigada, que va assumir el manteniment dels polígons d'activitat empresarial i de les urbanitzacions sud. El 2020, malgrat la situació de pandèmia, l'equip va seguir creixent i va ampliar de manera exponencial les actuacions a les urbanitzacions. Actualment, s’encarrega del manteniment de totes les zones verdes situades en aquestes àrees residencials ─després d’assumir-ne també les del nord del municipi a principis de 2022─ i també d’espais emblemàtics com l’Arborètum del parc del Castell.

 

Manteniment de parcs i jardins


Per tal de mantenir els parcs i jardins en un òptim estat de conservació, els treballs de manteniment de les zones verdes de Rubí es van succeint al llarg de l’any en funció del cicle vegetatiu de les diferents espècies que hi ha. Aquestes actuacions se centren tant en el bon estat fitosanitari com en els aspectes estètics d’aquests elements.

Cada parc i jardí és diferent i, per tant, el seu manteniment és també diferent. Per això, s’elaboren plans de manteniment específics per a cadascun d’ells, els quals permeten realitzar un estudi exhaustiu de les tasques i necessitats que poden sorgir, i optimitzar i planificar els recursos, tant humans com tècnics i materials. Durant tot l’any, s’eliminen les males herbes i s’arrangen els camins.

En aquests espais hi ha arbres i palmeres, gespa, espècies entapissants i vivaces, vorades, arbustos i grups de flors, entre d’altres.

 

Arbres i palmeres

Els treballs de manteniment dels arbres dels parcs i jardins consisteixen fonamentalment en la poda, ja sigui de formació, de neteja o d'aixecament de capçada, i en el cas de les palmeres, en la neteja de les fulles seques. A més, periòdicament es fan tractaments fitosanitaris preventius.

 

Gespes

La gespa és un dels tipus de verd que requereix més actuacions al llarg de l’any per mantenir la seva qualitat, ja que necessita molta humitat. La sega de la gespa es porta a terme al llarg de tot l’any, i en el cas dels parterres dels parcs i jardins, les vores es retallen de forma freqüent per mantenir l’estructura. També es realitzen feines d’aireig, encebament i adobament dels parterres.

 

Espècies entapissants i vivaces

La vegetació entapissant o de port reptant inclou aquelles plantes que desenvolupen la seva part aèria, és a dir, les tiges, les fulles i les flors, a nivell de terra. Aquestes espècies requereixen feines de poda i pinçament, que habitualment es fan durant l’hivern, a principis de primavera i a finals d’estiu. També es duen a terme feines d’entrecavada, adobament i tractaments fitosanitaris preventius.

Les plantes vivaces o plantes perennes són aquelles que duren més de dos anys i reneixen a l’any següent. Existeixen una gran varietat de formes i tenen una vida molt llarga. Al llarg de l’any, les plantes vivaces requereixen podes, pinçaments i retalls, i quan arriba la primavera, l’entrecavada i l’adobament del sòl, a més de tractaments fitosanitaris preventius. A principis d’estiu i de la tardor, les plantes es netegen de flors seques.

 

Tanques vegetals

Es construeixen amb arbustos que es poden col·locar per tenir una funció decorativa o per delimitar un espai, com ara els jocs infantils. Atès que es poden fer formes amb elles, requereixen una poda de formació i, posteriorment, de manteniment, amb actuacions de retallada a principis d’hivern i de la tardor. Quan arriba la primavera, el sòl de la plantació s’entrecava, s’adoba i es fan tractaments fitosanitaris preventius.

 

Arbustos

Trobem arbustos en molts llocs de la ciutat. Aquests necessiten una poda de formació i un manteniment, dos vegades a l’any, a principis d’estiu i d’hivern. I, com a la resta d’espècies, a principis de la primavera té lloc l’entrecavada i l’adobament del sòl i la realització dels tractaments fitosanitaris preventius.

 

Flors

Les flors aporten bellesa i donen color als parcs i jardins de Rubí. Normalment són plantes de temporada que cal anar renovant durant l’any. El primer que s’ha de fer és preparar el sòl on anirà la plantació, una tasca que es duu a terme durant els mesos d’abril, agost i novembre perquè les plantes floreixin i puguem tenir flors durant les quatre estacions de l’any. En aquest cas, els mesos de plantació són els mateixos. La terra s’escarda cada mes per airejar-la i, coincidint amb els mesos de plantació, es porta a terme un tractament fitosanitari preventiu. Per tal de mantenir la qualitat dels grups de flors, tres cops l’any s’elimina la flor seca. 

T'ha estat útil aquesta pàgina?

3
4