Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pudahuel (Xile) L’agermanament de la ciutat de Rubí amb Pudahuel es va iniciar a partir d’un programa d’intercanvi d’experiències i de formació, involucrant personal tècnic en gestió de desenvolupament local, durant l’any 1995. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Pudahuel (Xile)

L’agermanament de la ciutat de Rubí amb Pudahuel es va iniciar a partir d’un programa d’intercanvi d’experiències i de formació, involucrant personal tècnic en gestió de desenvolupament local, durant l’any 1995.

El 20 de gener de 1997, els alcaldes de tres municipis de Xile ─La Colina, El Bosque i Pudahuel─ i tres municipis de Catalunya ─Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda i Rubí─ van subscriure un conveni específic per tal de treballar d’una manera mancomunada per "promoure el desenvolupament integral del territori, en primer lloc de les persones, impulsant la iniciativa local i promovent la cooperació entre els diferents agents, públics i privats".

L'any 1998 es va formalitzar l’acord d'agermanament entre Pudahuel i Rubí i es van realitzar estades de representants institucionals i personal tècnic a Xile i Catalunya, compartint experiències, metodologies i iniciatives en el camp de la planificació estratègica i dels instruments de desenvolupament local.

El novembre de 2006, una delegació de Pudahuel va visitar Rubí. L’aleshores alcaldessa de la ciutat, Carme García Lores, va rebre l’alcalde de la ciutat xilena, Johnny Carrasco, dos regidors i una quinzena de treballadors del Consistori d’aquell municipi. Carrasco va agrair la visita i va ressaltar la importància de “potenciar les gestions locals i ajudar el poble xilè, una terra de Pablo Neruda, Violeta Parra y Salvador Allende”. Johnny Carrasco va signar el llibre d’honor i va intercanviar records institucionals amb García Lores.

 

Coneix Pudahuel


Pudahuel es va fundar l'any 1897, tot i que aleshores rebia el nom de “Las Barrancas”. No va ser fins al 1975 que va passar a anomenar-se Pudahuel, amb l'objectiu d'homologar aquell territori amb el nom de l'aeroport internacional present a la zona. Segons diversos lingüistes, Pudahuel és una paraula del mapudungun de la qual se n'han fet diverses interpretacions, des del lloc on conflueixen les aigües fins a una àrea amb tolls. Sigui quin sigui el seu significat, totes aquestes interpretacions "passades per aigua" estan ratificades per una llarga història d'inundacions.

Pudahuel està ubicada a la ciutat de Santiago, regió metropolitana de Xile. Disposa d'una superfície de 197 km² i una població estimada de 233.000 habitants (dades del cens de 2017). La seva economia es basa en l’agricultura, l’explotació d’àrids, la indústria i el comerç. 

La comuna presenta una divisió geogràfica-cultural definida per tres zones: Pudahuel Nord o històric ─el Pudahuel urbà, amb tradicions de pagès i obreres, on viuen les famílies fundadores─; Pudahuel Sud ─correspon a una zona de nova creació, impulsada entre els anys 1988 i 1998, amb una planificació urbana deficient, amb serveis públics i privats que paulatinament s'han anat incorporant gràcies a les polítiques municipals─ i Pudahuel Rural ─representa el 88% del territori comunal, amb una alta concentració de producció agrícola. Bona part d'aquesta àrea encara conserva una forta identitat rural, amb tradicions molt arrelades─.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0