Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Celanova (Ourense) Els llaços que uneixen Rubí amb Celanova daten del 1985, quan la nostra ciutat va inaugurar la plaça de Celso Emilio Ferreiro. Quinze anys més tard, les dues poblacions es van agermanar. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Celanova (Ourense)

Els llaços que uneixen Rubí amb Celanova daten del 1985, quan la nostra ciutat va inaugurar la plaça de Celso Emilio Ferreiro. Quinze anys més tard, les dues poblacions es van agermanar.

El 7 de juliol de 2000, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va acordar l’agermanament amb aquest municipi gallec. Dos dies més tard, l’aleshores regidor de Cultura, Lluís Carreño Ibáñez, i l’alcalde de Celanova, Antonio Mouriño Villar, van signar el protocol.

La relació entre totes dues poblacions venia de lluny, ja que quinze anys abans, al maig de 1985, Rubí va inaugurar la plaça de Celso Emilio Ferreiro, il·lustre poeta celanovenc. I un any després, al març de 1986, Celanova va donar el nom de Rubí a una de les places de la seva localitat.

Aquestes accions van anar acompanyades de diverses trobades de caràcter cultural. Així, l’Esbart Dansaire de Rubí i la Colla de Gegants van actuar a Celanova i la Banda de Música d’aquesta localitat gallega va oferir un concert a la nostra ciutat.

 

Convent de San Salvador, a Celanova

 

Coneix Celanova


Celanova és un petit municipi situat a la província d’Ourense, a Galícia, que compta amb uns 6.000 habitants (dades INE 2018).

La història del poble, la Coelia nova romana, i de tota la comarca està lligada a la família de San Rosendo i al Convent de San Salvador, fundat al s. X pel sant. Aquesta construcció presideix el municipi, n’és el seu principal atractiu turístic i marca completament tota la seva distribució urbana.

El poble disposa d’un casc antic compacte i uniforme, pel qual val la pena passejar per admirar les diferents cases amb bonics balcons i galeries. Crida l’atenció el fet que les cases més antigues no són gaire altes. Això es deu a un privilegi que tenia el convent antigament, que impedia que les construccions del poble fossis més altes que les finestres del convent.

Celanova és coneguda com el Poble dels Poetes; no en va, és el bressol de literats tan il·lustres com Manuel Curros Enríquez, Celso Emilio Ferreiro i Xosé Luis Méndez Ferrín.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0