Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Agermanaments entre municipis L'agermanament entre dos pobles o ciutats és l'establiment oficial de lligams de cooperació mútua. Es tracta d'un acord basat en l’acostament de realitats que repercuteixen de manera positiva en el coneixement mutu, el diàleg i el respecte a la diversitat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Agermanaments entre municipis

L'agermanament entre dos pobles o ciutats és l'establiment oficial de lligams de cooperació mútua. Es tracta d'un acord basat en l’acostament de realitats que repercuteixen de manera positiva en el coneixement mutu, el diàleg i el respecte a la diversitat.

Els primers lligams que la nostra ciutat va establir amb altres poblacions es van centrar en l’àmbit de la cooperació internacional. El primer agermanament de Rubí del qual es té constància va ser amb el poble  d’Ocotal (Nicaragua) l’any 1990. Posteriorment, el 1994, també es van crear vincles amb la Daira de Guelta (Sàhara Occidental), un agermanament que recentment s’ha decidit reactivar a petició del Consell Municipal de Cooperació.

Més tard, la ciutat va crear una altra línia d’agermanaments, basada en l’àmbit cultural i centrada en activitats d’intercanvi i promoció de la ciutat. En aquest sentit, es van crear llaços d’unió amb Boyeros (Cuba), Pudahuel (Xile), Celanova (Ourense), La Calahorra (Granada) i Clichy (França).

Durant el 2020, l’Ajuntament ha engegat una altra línia d’agermanaments que, a banda dels aspectes culturals, també se centra en la recuperació de la memòria històrica. És el cas del vincle que s’ha establert amb Els Guiamets (El Priorat) ─la darrera residència de la Neus Català Pallejà─ i amb Villanueva de Córdoba.

 

Villanueva de Córdoba (Còrdova)

El Ple de l'Ajuntament de Rubí, en la sessió corresponent al 29 d'octubre de 2020, va acordar per unanimitat l'agermanament amb aquesta població andalusa. L'establiment de lligams s'ha oficialitzat el 7 d'abril de 2021.

Els Guiamets (El Priorat)

Rubí i Els Guiamets van oficialitzar el seu agermanament l'octubre de 2020. Les dues poblacions on va residir Neus Català Pallejà, penúltima supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, van refermar així el seu compromís compartit amb la recuperació i reparació de la memòria històrica.

Clichy (França)

La Ville de Clichy va ser la primera ciutat europea, fora de les fronteres de l'Estat espanyol, amb qui Rubí va establir lligams. Les dues poblacions es van agermanar el 26 de març de 2004, quan el Ple va aprovar, per unanimitat, establir relacions amb la ciutat francesa.

La Calahorra (Granada)

A la dècada dels anys 70, Rubí va acollir moltes persones provinents d'aquest municipi andalús. Uns anys més tard, al 2002, les dues ciutats es van agermanar per estrènyer els lligams que les uneixen.

Celanova (Ourense)

Els llaços que uneixen Rubí amb Celanova daten del 1985, quan la nostra ciutat va inaugurar la plaça de Celso Emilio Ferreiro. Quinze anys més tard, les dues poblacions es van agermanar.

Boyeros (Cuba)

L'any 1997, Rubí es va agermanar amb Boyeros, un dels 15 municipis de L'Habana. A través del Casal Catalano Cubà José Martí de Rubí s'han dut a terme diversos projectes amb la ciutat cubana.

Pudahuel (Xile)

L’agermanament de la ciutat de Rubí amb Pudahuel es va iniciar a partir d’un programa d’intercanvi d’experiències i de formació, involucrant personal tècnic en gestió de desenvolupament local, durant l’any 1995.

Daira de Guelta (Sàhara Occidental)

L’any 1994, l’Ajuntament de Rubí, en col·laboració amb l’entitat Rubí Solidari primer, i amb Rubí amb el Poble Sahrauí després, va engegar el procés d’agermanament amb la Daira de Guelta (Algèria).

Ocotal (Nicaragua)

Rubí i Ocotal es van agermanar l'any 1990. Fruit d'aquest lligam, la nostra ciutat ha col·laborat econòmicament per contribuir a desenvolupar diversos projectes de millora en aquesta població nicaragüenca, a través de l'entitat Rubí Solidari.