Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Abelles L’abella de la mel (Apis mellifera) és un insecte eusocial de l’ordre dels himenòpters. La seva alimentació a base de pol·len i nèctar les fa unes excel·lents pol·linitzadores. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Abelles

L’abella de la mel (Apis mellifera) és un insecte eusocial de l’ordre dels himenòpters. La seva alimentació a base de pol·len i nèctar les fa unes excel·lents pol·linitzadores.

Les abelles fabriquen la mel amb nèctar de flors barrejat amb substàncies produïdes per elles mateixes. Viuen tant en estat silvestre, en ruscs en forats d’arbres i escletxes de roques, com domesticades en ruscs artificials. Principalment a la primavera, alguns eixams, que són part d’una colònia d’abelles que viuen juntes, abandonen el rusc amb la reina vella amb la intenció d’establir-se i formar una nova colònia. És en aquest procés quan es poden trobar agrupacions d’abelles en llocs inesperats, ja sigui a la via pública, dependències municipals o immobles privats.

D’acord amb el Decret 110/2003, de 15 d'abril, es declara l’abella de la mel com a espècie protegida d'interès especial a Catalunya i és per això que des del Servei de Medi Natural de l’Ajuntament de Rubí es contacta amb apicultors per portar a terme la retirada de tots aquells eixams que es troben a la via pública i dependències municipals. En el cas de ruscs o eixams d’abelles als immobles privats, hauran de ser els propietaris els encarregats de contactar amb un apicultor per a la seva retirada, o amb el Servei de Medi Natural per sol·licitar més informació. 

 

Abelles

 

Tràmit d'inscripció al Registre d'explotacions ramaderes


Una explotació apícola, o explotació d'abelles, és el conjunt d'arnes del mateix titular. En la normativa d'ordenació de les explotacions ramaderes s'estableix el registre de les explotacions. S'han d'inscriure en el registre totes les explotacions apícoles independentment del número d'arnes i de la seva ubicació. Pots fer el tràmit en aquest enllaç.

En el cas de les explotacions apícoles ubicades al medi natural, i per tal d’evitar riscos a la població, és obligatori advertir de la presència d’abelles en un lloc visible i a menys de 15 metres de l’abellar.

 

Senyal abelles

 

Les picades d’abelles no solen ser perilloses però sí que provoquen vermelló i una petita inflor, que pot durar diversos dies. Es recomana utilitza una crema antihistamínica i acudir al metge si els símptomes persisteixen . Les picades d’abelles són perilloses si som del 2% de la població que és al·lèrgica al seu verí, ja que pot arribar a provocar una forta reacció al·lèrgica si ens pica en una zona sensible com la cara. Si es pateix una forta reacció, cal prendre antihistamínics i sol·licitar assistència mèdica urgent.

 

20 de maig, Dia Mundial de les Abelles


Dia Mundial de les Abelles

 

Construïm hotels d’insectes per a les abelles


Les abelles permeten que moltes plantes creixin i produeixin fruits. Juguen un paper molt important en els ecosistemes naturals i en la salut dels vegetals però també en els nostres horts i conreus, ja que ens ajuden a mantenir les espècies vegetals més sanes (alguns són depredadors de plagues) i contribueixen a pol·linitzar-les. Els hotels d’insectes ofereixen refugi a aquest grup d’animals que, a causa de la intervenció humana (desforestació, contaminació de l’aire, destrucció dels hàbitats naturals, ús massiu d’insecticides…), cada cop els costa més trobar refugis de manera natural. T'atreveixes a construir-ne un, tu?

 

 

Enllaços relacionats

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
2