Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí explica l’estratègia feminista del govern local en una trobada al Marroc emmarcada en la iniciativa Equalmed El projecte vol contribuir a la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i, en particular, promou la participació política de les dones en l'esfera local del Marroc https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí explica l’estratègia feminista del govern local en una trobada al Marroc emmarcada en la iniciativa Equalmed

El projecte vol contribuir a la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i, en particular, promou la participació política de les dones en l'esfera local del Marroc

Un moment de la intervenció de la regidora d’Igualtat   (foto: Twitter).
Un moment de la intervenció de la regidora d’Igualtat (foto: Twitter)

La regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo, i la regidora de Ciutadania, Elena Montesinos Pujante, participen aquest dimarts al seminari final del projecte EqualMED a Marrakech (Marroc).  La trobada inclou una visita a les associacions de dones a Gueliz i Benguerir i l’organització del seminari “Lideratge polític de les dones electes locals: reptes i perspectives al Marroc i a la Mediterrània”. El projecte EqualMED, coliderat per l’Institut Marocain pour le Développement Local (IMADEL) i la Diputació de Barcelona, vol contribuir a la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i, en particular, promou la participació política de les dones en l'esfera local del Marroc.

El seminari ofereix a les electes marroquines un espai d’intercanvi amb les seves homòlogues de la província de Barcelona i d’altres ciutats Mediterrànies, especialment de Tunísia, per compartir i debatre sobre reptes comuns, com la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones. Durant la seva intervenció, Ferrer Polo, ha explicat l’estratègia de la regidoria d’Igualtat: “Les dones hem estat callades i silenciades massa temps. Les dones que ocupem un lloc de privilegi i espais de lideratge hem de ser responsables i respectuoses: escoltar i donar la paraula a la resta de dones, articular discursos i accions comunes. Només juntes aconseguirem impulsar un veritable canvi social”. La rubinenca ha posat l’accent en la importància de la transversalitat en les polítiques feministes. “Igualtat no és una illa. No entenem la política feminista sinó és transversal. Per això, la nostra estratègia es fonamenta en la transversalitat de gènere dels governs locals, per a assegurar-nos que totes les regidories apliquen la mirada feminista i recullen les necessitats de les dones i dels homes en les seves polítiques i plans d'acció”, ha conclòs.

La trobada ha comptat amb la participació de diverses electes de la província de Barcelona, entre les quals hi ha diputades, regidores d’igualtat i de cooperació de municipis de la província i personal tècnic de diversos ajuntaments. En total, la delegació de la província de Barcelona està formada per 25 persones. També hi participen electes marroquines que formen part del projecte EqualMED i representants de la societat civil, activistes de moviments feministes del Marroc, que aporten la perspectiva de la realitat marroquina més enllà de la institucional. A més, s’hi ha convidat electes i representants de les comunes de Tunísia per facilitar futures col·laboracions.

El projecte EqualMED neix al 2019 amb l’objectiu principal de contribuir a la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i, en particular, promoure la participació política de les dones en l'esfera local del Marroc, aprofitant els avenços significatius que estan fent al Marroc en aquest àmbit.

L’EqualMED es planteja com una xarxa per fomentar la cooperació entre municipis de Barcelona i del Marroc. En aquesta sentit, en aquests moments a la Comunitat EqualMED hi participen activament 12 comunes marroquines i 17 municipis de la província de Barcelona, a més de la xarxa JUSUR del Baix Llobregat.

Visita a Rubí

El passat mes de maig, una delegació de polítiques marroquines va visitar Rubí, en el marc de la proposta Equalmed. El grup estava format per Nahid Alaamri i  Khadija Touizi, vicepresidentes de la Comuna d'Aït Ourir; Mounia El Farnani i Abdeljalil Maarouf,  vicepresidenta i ex-president del IPECAG de la Comuna de Benguerir, respectivament; Omar Essalk i Nadia El Harchani, president i tècnica del districte de Gueliz, respectivament; Fatima Zahra Jaidi, presidenta de la Comuna de Jaidat; Fatima Choutine, vicepresidenta del districte Menara; Mina Latifi, vicepresidenta de la Comuna d'Ouarzazate; Mustapha Sahli, vicepresident de la Comuna de Youssoufia; Rachida Tahri; Mina Fannane i Zakia Mrini, directora i presidenta d'IMADEL i Michele Wiles, tècnic del projecte EqualMED.

La regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo, i la regidora de Cooperació, Elena Montesinos Pujante, van rebre la comitiva a l’edifici Rubí Forma on van compartir amb les visitants el funcionament del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i la iniciativa Espai Vincles, que va interessat molt a les edils. Després, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, va donar la benvinguda a la delegació a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Rubí.

Objectius de Desenvolupament sostenible