Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí dona a conèixer els grans projectes de ciutat fins el 2030 El document proposa 13 projectes que s’executaran durant els propers set anys https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí dona a conèixer els grans projectes de ciutat fins el 2030

El document proposa 13 projectes que s’executaran durant els propers set anys

L’alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa, durant la seva intervenció (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Agenda Urbana de Rubí és un document que dissenya la transformació de la ciutat amb la vista posada al 2030. La proposta inclou 13 projectes que engloben fins a 77 actuacions, que s’han treballat a partir de la participació dels veïns i veïnes de Rubí.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha presentat aquest dilluns les conclusions a les persones que hi han participat, tècnics municipals i veïns i veïnes de Rubí. L’alcaldessa ha remarcat els objectius que persegueix aquesta iniciativa: “L’agenda Urbana crearà el Rubí del futur. Un Rubí sostenible, verd, amable, integrador i equitatiu”.

L’Agenda Urbana de Rubí contempla quatre grans eixos d’actuació: Territori i mobilitat, Canvi climàtic i sostenibilitat, Cohesió social i habitatge i Innovació i governança. Per a la seva elaboració, s’han organitzat diverses taules de treball, s’ha obert un procés participatiu amb la ciutadania, s’ha celebrat el Saló Urban Rubí i s’han elaborat múltiples fitxes d’actuació.

Laura Noguera Costa, manager d’estratègia urbana de Tech Friendly ─l’empresa encarregada de fer la diagnosi, d’assessorar i de dinamitzar els grups de treball, entre d’altres─ ha comentat que la col·laboració activa de la ciutadania ha estat molt important: “La legitimitat del document té molt a veure amb la veu que hem donat a la ciutadania. Hem obert molts espais per a la participació”.

De tots els projectes dissenyats, la participació ciutadana ha establert com a prioritat la transformació de l’eix oest de la ciutat. És una proposta que busca minimitzar la separació entre una riba i una altra de la riera i es concreta en aquestes accions:

  • Connexió del barri Font de la Via amb Cova Solera i renaturalització de la Riera i el Torrent de les Abelles.
  • Creació del Centre d'Interpretació de la Riera.
  • Integració urbanística de l'entorn de la Riera al nucli urbà.
  • Integració dels serveis administratius i policials en un únic edifici, l'Ajuntament centralitzat. 
  • Impuls i suport a la iniciativa de construcció d'una nova estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
  • Construcció d'una pista poliesportiva a Cova Solera.
  • Rehabilitació de l'edifici Superson i posada en funcionament d'un nou espai per a l'oci i la cultura juvenil.

Com a segona prioritat, s’ha fixat la millora de la via pública, l’accessibilitat i la gestió del verd urbà. En aquest sentit, l’Agenda Urbana estableix un seguit d’actuacions:

  • Implementació d'accions per a la millora de la gestió i remodelació del verd urbà de la ciutat.
  • Actuacions de millora i manteniment de l'asfaltat i les voreres del municipi:   
    • Actuacions de manteniment i millora de l'asfaltat i les voreres als PAE.       
    • Actuacions de manteniment i millora de l'asfaltat i les voreres a les urbanitzacions.
    • Actuacions de manteniment i millora de l'asfaltat i les voreres al nucli urbà.
  • Pla d'accessibilitat integral (física, sensorial, visual, auditiva i cognitiva) als carrers i equipaments municipals.

La tercera prioritat planteja l’impuls a la mobilitat activa i sostenible i la contenció de la contaminació atmosfèrica. Aquest objectiu requereix d’aquestes iniciatives:

  • Implementació d'una zona de baixes emissions al nucli urbà.
  • Ampliació, ordenació i planificació dels usos de l'Illa de vianants.
  • Foment de l'ús de vehicles no contaminants per a la millora de la qualitat de l'aire:
    • Ampliació de la xarxa ciclable del municipi.
    • Implantació d'un servei públic de VMP (Vehicles de Mobilitat Personal) compartit.
    • Instal·lació d'aparcaments amb condicions de seguretat per a bicicletes i patinets.
  • Foment de l'ús de les apps de vehicle compartit.
  • Introducció de carrers de vianants en els diferents districtes.
  • Integració d'un model logístic sostenible.
  • Digitalització del transport públic a les urbanitzacions i els PAE per a la millora de la seguretat i del servei a través de la implantació del sistema de transport a demanda.

La resta de projectes fan referència a la integració d'espais de l'eix est de la ciutat al nucli urbà, el disseny i implementació d'estratègies per a la millora de la planificació urbana, l’aplicació de mesures estratègiques d’eficiència energètica i per a la resiliència climàtica, el disseny d'accions per a l'accés a habitatge social i assequible, l’impuls i implementació de mesures per a l'excel·lència dels serveis educatius de la ciutat, el disseny d'estratègies per a la protecció i desenvolupament de la ciutadania en les seves diverses etapes vitals, el disseny i implementació d'estratègies per a la dinamització de l'activitat econòmica del municipi, la integració de la digitalització per a la modernització de la gestió pública i la millora de l'atenció a la ciutadania, la implantació de mesures per a la millora de la seguretat i el civisme en el municipi i el desenvolupament de l'estratègia de marca de ciutat.

Segons l’alcaldessa, “aquest moment suposa una oportunitat històrica per deixar com a llegat polític i vital un municipi molt millor a futures generacions”. Ana María Martínez Martínez ha assegurat que “caminar cap a aquest millor futur per als nostres fills i filles no s’hi arriba des de la improvisació, sinó des del treball continuat i una dedicació exclusiva. Però sobretot s’hi arriba molt millor i més fàcilment amb un full de ruta que marqui les línies estratègiques del futur. I aquest full de ruta és l’agenda urbana”.

Objectius de Desenvolupament sostenible