Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí acull la presentació de la missió sobre “Vitalitat cultural” del Compromís Metropolità 2030 El regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, hi ha defensat que els ajuntaments siguin provocadors i incentivadors de la cultura https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí acull la presentació de la missió sobre “Vitalitat cultural” del Compromís Metropolità 2030

El regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, hi ha defensat que els ajuntaments siguin provocadors i incentivadors de la cultura

Moisés Rodríguez Cantón ha parlat sobre el paper dels ajuntaments com a promotors i dinamitzadors de la cultura (foto: PEMB).
Moisés Rodríguez Cantón ha parlat sobre el paper dels ajuntaments com a promotors i dinamitzadors de la cultura (foto: PEMB)

La plaça del Celler Cooperatiu ha acollit aquest divendres l’últim acte de la gira que ha dut a terme el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona per presentar les vuit missions del Compromís Metropolità 2030, el nou pla estratègic per a la regió metropolitana de Barcelona. En el cas de Rubí, la trobada s’ha centrat en la missió sobre “Vitalitat cultural”, que gira al voltant de promoure els drets culturals per esdevenir una metròpoli més justa, equitativa i sostenible.

La presència de la cultura en les agendes globals, identificada com a quart pilar del desenvolupament sostenible, així com el rol social que ha jugat durant la pandèmia, mostren la seva influència en la societat i el benestar de la ciutadania. “Malauradament, les escasses xifres de què disposem ens alerten que aproximadament un terç de la població no participa en la vida cultural”, ha lamentat el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet. El Compromís Metropolità 2030 vol aconseguir augmentar un 10% aquesta xifra i, per aconseguir-ho, segons Estela Barnet, és fonamental reforçar el rol social de la cultura a través de l’impuls dels drets culturals i de polítiques que promoguin l'augment de la participació cultural en sentit ampli, però també reforçar el teixit associatiu i cultural de proximitat ja que és a petita escala, des dels barris i municipis, des d’on s’ha actuar. “Un dels principals objectius serà millorar la definició de l’indicador. Poder treballar amb el conjunt d’actors per millorar les dades i els indicadors”, ha afegit.

L’acte ha tingut com a amfitrió el regidor del Servei de Promoció i Dinamització Cultural de l'Ajuntament de Rubí, Moisès Rodríguez Cantón, qui ha parlat del paper dels ajuntaments en el foment de la cultura. “Els ajuntaments hem de ser provocadors, incentivar que la cultura que hi ha a les ciutats surti a la llum”, ha dit, i ha fet valer la singularitat dels municipis per la pluralitat i la diversitat que s’hi dona. “El repte és aconseguir que el teu ciutadà sigui l’ambaixador de la teva cultura”, ha dit.

L’actor rubinenc Enric Majó Miró, qui ha fet de padrí de l’acte, ha fet un repàs del paper de la cultura en els darrers 40 anys, ha reflexionat sobre les motivacions de la gent a l’hora de participar en activitats culturals, del paper de la llengua i la cultura en un territori divers com és Catalunya i sobre si existeix o pot arribar a existir una “cultura metropolitana”. “La cultura, a més a més de fer gaudir ha de provocar”, ha assegurat, alhora que ha demanat entendre-la “com una necessitat més, com l’habitatge o la salut pública. Pensem per exemple en la pandèmia, com hem pogut sortir del desastre que ens estava passant a tots nosaltres? A través de la cultura. La cultura també és salut”.

    

Projectes en marxa

Durant l’acte, s’han presentat una sèrie de projectes que ja existeixen i que estan alineats amb els objectius de la missió. Joan Gallisà Soms, director de l'Àrea de Projecció de Ciutat, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Rubí ha exposat el Pla d'acció i innovació cultural (PAIC), un instrument de planificació que ha de detallar els objectius, estratègies i actuacions que l’Ajuntament de Rubí desenvoluparà en els propers cinc anys per tal de garantir els drets culturals de la ciutadania i defensar els bens culturals comuns.“El Pla servirà per dinamitzar la cultura: cohesionar, vertebrar i fer un camí junt entre tots els agents culturals”, ha explicat.

Eva Sòria Puig, directora d'Arts Visuals i Innovació de l'ICUB, ha parlat de la biennal d’art europea Manifesta 2024, que acollirà Barcelona i en la qual participara 11 municipis metropolitans. Aquesta biennal itinerant es caracteritza per investigar i reflexionar sobre el desenvolupament emergent de l’art i la cultura contemporanis, i inclou innovacions en pràctiques de cures, mediació i educació i en la recerca del compromís del públic local, nacional i internacional amb nous aspectes i formes d’expressió artística. Manifesta és una biennal cultural que aposta per la innovació i que vol transmetre informació rellevant que s’expliqui a través de la cultura. “És un gran repte per Manifesta fer-ho en àmbit metropolità i no només en una ciutat”, ha dit.

De la seva banda, Laia Gargallo Piracés, cap del Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona, ha presentat el projecte transformador CulturaMENT, que promou l'organització d’activitats culturals adreçades a persones grans amb malalties mentals i els seus familiars i persones cuidadores.“En el cas de la salut, cada vegada hi ha més evidència científica que la cultura ens cura. L’Alzheimer afecta al 50% de persones més grans de 85. S’ha observat que amb intervencions culturals tutelades es pot millorar l’estat d’aquestes persones”, ha explicat.

Marta Esteve Zaragoza, directora general de la Fundació Carulla, ha explicat que Mutare al territori és un projecte “que posa en diàleg a molts àmbits de la societat”, i té una metodologia que ajuda a identificar reptes socials en un territori concret amb l’objectiu de resoldre’ls en comunitat des de la cultura, connectant els agents socials i culturals en una sessió dinamitzada per l’equip de la Fundació Carulla. “Hem vist que els projectes culturals han de poder parlar d’allò que estem vivint les persones en el nostre dia a dia, han de posar les persones al centre i que la cultura transforma, però només aquella que se sosté en el temps pot crear sentiment de territori”, ha afegit.

Finalment, Eulàlia Buch Ros, cap de l'àrea social de la Plataforma per la Llengua ha presentat l’Apparella't, una app que potencia l’ús social del català mitjançant una aplicació tecnològica que permet crear parelles lingüístiques, una eina clau per contribuir a l’arrelament i cohesió social. “Des de la Plataforma per la Llengua, l’objectiu prioritari és poder arribar als barris i convertir el català en una llengua útil i d’oci per la societat”, ha explicat.

L’acte ha acabat amb una visita a les obres del Festival Internacional de Fotografia La Nuu de la mà del seu director artístic, David Molina Gadea, qui ha explicat que l’objectiu és “crear un espai on passen coses” on la gent pot aprendre “des de la llibertat personal i des d’un mateix”. La il·lustradora Cé Marina ha fet un dibuix representatiu de la missió sobre vitalitat cultural que s’ha presentat aquest divendres. 

   

Barcelona Demà

Durant el mes de juny del 2020, el PEMB va obrir un procés de reflexió compartida per tal d’elaborar l’estratègia de la Barcelona metropolitana del 2030: el procés Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030. Aquest és un procés col·lectiu de debat i proposta obert a les organitzacions de tot el territori metropolità i a les contribucions de persones expertes d’àmbits diversos, focalitzat en els reptes de la regió metropolitana de Barcelona i que, en el període 2020-2022, ha conduit a la definició del Compromís Metropolità 2030.

Durant el mes de setembre de 2022, el PEMB ha dut a terme una campanya de presentació del Compromís Metropolità 2030 i de les missions que s’hi recullen. La gira ha passat per Martorell (economia innnovadora i inclusiva), Santa Coloma de Gramanet (nivells de renda suficients), Vilanova i la Geltrú (emergència ambiental i climàtica), Mollet del Vallès (habitatge adequat), Mataró (alimentació saludable), Santa Perpètua de la Mogoda (mobilitat sostenible i segura), el Prat de Llobregat (cohesió territorial) i Rubí (vitalitat cultural).

Objectius de Desenvolupament sostenible