Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí aprova inicialment un pressupost de 2024 a l’alça per fer front al context inflacionista actual Els comptes municipals per a l’any vinent s’eleven a 98,4 milions d’euros, uns 8 milions d’euros més respecte a l’exercici anterior https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí aprova inicialment un pressupost de 2024 a l’alça per fer front al context inflacionista actual

Els comptes municipals per a l’any vinent s’eleven a 98,4 milions d’euros, uns 8 milions d’euros més respecte a l’exercici anterior

El pressupost s’ha aprovat inicialment dins el ple ordinari de novembre  (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
El pressupost s’ha aprovat inicialment dins el ple ordinari de novembre (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha aprovat inicialment aquest dijous, en la sessió plenària ordinària del mes de novembre, el pressupost municipal per al 2024 amb els vots a favor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), les abstencions de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i En Comú Podem (ECP), i els vots contraris de VOX, el Partit Popular (PP) i Veïns per Rubí (VR).

El pressupost municipal per a l’any vinent ascendeix a 98,4 milions d’euros, el que representa un augment de més de 8 milions d’euros respecte el 2023. Aquest increment dels comptes municipals per a l’any vinent vol donar resposta a la situació econòmica actual, marcada per una tendència inflacionista i per l’augment del preu de l’energia i de les matèries primeres.

Pel que fa al context econòmic en el qual s’emmarca el projecte de pressupost de l’exercici 2024, la guerra d’Ucraïna ha impactat en la inflació provocant un increment de l’IPC, que va començar a l’exercici 2022 i que va arribar als 10 punts al setembre d’aquell any. Aquesta situació ha provocat, en els exercicis 2022 i 2023, una pujada de preus en les matèries primeres i en el consum d’energia elèctrica. Concretament, el consum de llum s’ha incrementat en un 36 % des del 2019. Pel que fa al contracte de transport urbà, també s’ha vist molt afectat, situant-se un 35 % més car que a l’exercici 2019. Tot això s’ha unit a l’enduriment de la política d’augment de tipus d’interès per part del Banc Central Europeu. A dia d’avui, les pressions inflacionistes segueixen sent elevades, la qual cosa ha portat a mantenir un increment de la despesa de béns corrents, serveis i inversions per cobrir la pujada de preus.

La proposta del govern municipal posa l’accent en la vessant social, incorporant tot un seguit d’increments en diverses partides que tindran com a objectiu acompanyar la ciutadania que també està patint aquesta tendència inflacionista actual. En aquest apartat s’incrementen les ajudes alimentàries un 25 % i un 60 % el servei d’àpats a domicili. També es destinen 2,7 milions d’euros al Servei d’Atenció Domiciliària, que permetrà atendre una mitjana de 1.500 persones l’any, unes 200 més que el 2023.

El pressupost 2024 reserva una partida important per al manteniment i conservació de l’espai públic, una dinàmica iniciada ja durant el mandat anterior. En aquest bloc s’engloben alguns dels grans contractes que tenen com a objectiu oferir a la ciutadania espais més nets i endreçats. Recull el Pla de manteniment d’asfaltat i voreres (1,3 milions d’euros), el Pla de manteniment de parcs i jardins (2,3 milions d’euros) i especialment el contracte de recollida de residus i neteja viària (9,6 milions d’euros), amb un increment d’1,2 milions d’euros respecte al 2023.

Un dels grans increments de partides respecte al 2023 es troba en les polítiques de seguretat i civisme. També en aquelles partides que tenen com a objectiu lluitar contra el canvi climàtic i les seves devastadores conseqüències. Entre d’altres, es preveu la inversió d’1,5 milions d’euros en el canvi massiu de l’enllumenat públic, la qual cosa redundarà en el posterior estalvi energètic. El pressupost municipal del 2024 centra una part del seu potencial a fer de Rubí una ciutat més saludable.

La proposta de pressupost, que per quart any consecutiu es presenta sota el prisma de la perspectiva de gènere, incorpora un increment important per abordar les despeses de personal (capítol 1), per respectar els increments previstos en la Llei de pressupostos de l’Estat, i per fer front als canvis que provinguin del procés d’estabilització que s’està portant a terme actualment. Tot plegat suposa un increment de 3 milions d’euros en aquest capítol 1 respecte al 2023.

A l’apartat d’inversions, es preveuen accions per valor de gairebé 4,8 milions d’euros, el que representa un augment de 3,2 milions d’euros (un 68,4% més en relació al 2023). Destaca la dotació destinada al Pla d’arbrat i als refugis climàtics, dins les partides de Parcs i Jardins i Medi Ambient, per valor de 356.300 € i 178.000 € respectivament. També la inclusió del Pla de millora d’escoles, l’arranjament de la comissaria, les adequacions del nou local del Shakespeare com nou espai de civisme i convivència a Les Torres.

 

Regulació de la zona de baixes emissions

El Ple ha donat llum verda a l’aprovació inicial de l’Ordenança reguladora de la zona de baixes emissions (ZBE) de Rubí, una eina que s’ha treballat conjuntament amb els municipis que integren l’ARC metropolità pel que fa als criteris i al calendari d’aplicació. La norma ha tirat endavant amb els vots favorables del PSC, les abstencions d’ERC, PP, VR i ECP, i els vots en contra de VOX i l’AUP.

La ZBE de Rubí inclourà els carrers que integren l’àrea delimitada pel c. Cadmo, el c. Basses, el c. Burgos, el c. Camí de Ca n’Oriol, el c. Calderon de la Barca, el c. Magallanes, el c. Lluís Ribas, el c. Bartrina, el c. Duran i Bas, el c. Cervantes, el c. Lumière, el pg. Ferrocarril, la rblta. Joan Miró, el c. Josep Serra, el pg. Riera, el c. Gimnàs i la ctra. Molins de Rei ─aquestes vies delimitadores quedaran excloses de la ZBE─. La ZBE estarà operativa els dies laborables, de dilluns a divendres, en horari de 7 a 20 h.

L’àmbit inicial de les ZBE serà un espai cèntric amb una bona cobertura de transport públic i amb bones connexions en mobilitat activa, fet que facilitarà que els desplaçaments dins la ciutat, amb origen o destí a la ZBE, es realitzin amb aquests mitjans. En el cas concret de Rubí, l’àmbit de la ZBE comptarà amb un 18,9 % de la superfície urbana residencial del municipi i un 16 % de la població, però amb menys del 15 % dels vehicles sense etiqueta censats (1.370 vehicles).

L’inici de la vigència de les restriccions ─en episodis declarats de contaminació ambiental per al diòxid de nitrogen NO2─ es preveu durant el 2024. Les restriccions de forma permanent es preveu que s’apliquin al gener 2025, mentre que al maig d’aquell any és previst que s’iniciï l’aplicació de sancions per a vehicles sense distintiu ambiental:

L’ordenança estableix aquells vehicles més contaminats que estaran exempts de les mesures de restricció d’accés, circulació i estacionament a la ZBE: vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda, serveis d’emergència i essencials, vehicles de transport de persones amb malalties o discapacitats que no els condicionen l’ús del transport públic, o aquells que tinguin matrícula estrangera però que compleixin igualment els requisits tecnològics i d’emissions.

D’altra banda, contempla la concessió d’autoritzacions diàries o temporals per a tot un seguit de casos, com ara vehicles que en facin un ús esporàdic i per un màxim de 24 dies, vehicles autoritzats que prestin serveis en activitats o esdeveniments singulars, o vehicles que transportin persones malaltes que requereixen un tractament periòdic, entre d’altres. A més, els residents a la ZBE amb vehicles censats abans de l’entrada en vigor de l’ordenança no caldrà que el canviïn en un futur immediat, com tampoc ho hauran de fer els professionals que estiguin propers a la jubilació i necessitin el vehicle per a la seva feina. També hi haurà una moratòria per a vehicles de distribució de mercaderies.

 

Altres tràmits

Entre els tràmits que han prosperat a la sessió d’aquest dijous, hi ha l’aprovació definitiva del projecte bàsic i d’execució del Centre de curta estada d’animals de companyia, amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de VOX, que s’ha abstingut.

També ha tirat endavant una modificació pressupostària per dotar de més crèdit el projecte de remodelació de la plaça de Pearson i així poder executar l’arranjament dels drenatges i la pavimentació. Hi han votat a favor el PSC i ERC, s’han abstingut VOX, VR, l’AUP i ECP, i hi ha votat en contra el PP.

L’equip de govern també ha trobat els vots necessaris per prorrogar el contracte de la concessió administrativa de l’aparcament de la plaça de l’Onze de Setembre amb l’empresa Estacionamientos y Servicios, S.A. Hi han votat a favor el PSC, VOX, PP i ECP, s’has abstingut ERC i VR, i hi ha votat en contra l’AUP.

De la mateixa manera, el Ple ha aprovat provisionalment una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana al sector P de Can Sant Joan amb els vots de totes les formacions excepte VOX, que s’ha abstingut.

 

Mocions

En l’apartat de mocions, s’ha aprovat una proposta conjunta del PSC, ERC, l’AUP i ECP que ratifica el compromís de l’Ajuntament de Rubí amb l’erradicació i prevenció de la violència vers les dones, coincidint amb el 25N. El text condemna totes les expressions de violència masclista, assenyala la prevenció com a via indispensable per acabar amb la cultura patriarcal, i proposa implementar accions pròpies i donar suport a les diferents iniciatives de sensibilització, educació en igualtat i prevenció de la violència de gènere. També concreta propostes d’actuació com la creació d’una xarxa de punts liles quotidians, l’ampliació de la Comissió de Coeducació a tots les centres educatius de la ciutat o treballar per oferir habitatge social a dones que pateixen la violència masclista i que estan en condicions de precarietat residencial, entre d’altres. La moció ha sumat els vots positius de les forces que la presentaven ─PSC, ERC, l’AUP i ECP─ i també del PP i de VR. VOX s’ha abstingut.

D’altra banda, ECP i el PSC han presentat una proposta per demanar l’adhesió de l’Ajuntament a la Iniciativa legislativa popular per a la Proposició de llei de garanties de finançament del sistema educatiu català. Per un mínim del 6% del PIB per a l’educació. El text també planteja reclamar a la Generalitat que ajusti l’atenció de les necessitats educatives que s’estan cobrint a hores d’ara des de l’Ajuntament a l’evolució real de costos i preus. PSC, ERC, VR, l’AUP i ECP hi han votat a favor, el PP s’ha abstingut i VOX hi ha votat en contra.

La moció que portava VR per a la millora dels serveis de salut mental a Rubí ha estat finalment retirada a l’espera de contrastar alguns dels seus punts amb el govern municipal.

La sessió plenària s’ha iniciat, com és habitual, amb un minut de silenci per les darreres víctimes de la violència masclista a Espanya. En aquest cas, s’ha recordat la Carolina, de 39 anys, assassinada per la seva parella a Getafe (Madrid).

Objectius de Desenvolupament sostenible

Etiquetes