Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El 92% dels compromisos del Pla de mandat s’han assolit o estan en vies de fer-ho L’alcaldessa i els portaveus de les dues formacions al govern han fet un balanç positiu del mandat, que ha servit per avançar cap a una ciutat més feminista, inclusiva, bonica, competitiva i saludable https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El 92% dels compromisos del Pla de mandat s’han assolit o estan en vies de fer-ho

L’alcaldessa i els portaveus de les dues formacions al govern han fet un balanç positiu del mandat, que ha servit per avançar cap a una ciutat més feminista, inclusiva, bonica, competitiva i saludable

L’alcaldessa, durant el seu balanç del mandat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa, durant el seu balanç del mandat (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El 92% dels 328 compromisos adoptats al Pla de mandat 2019-2023 s’han complert o estan en vies de fer-ho. Així ho ha donat a conèixer aquest dimarts l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, en el marc d’un dinar amb els mitjans de comunicació al restaurant Cal Pako en què també han intervingut els portaveus de les dues formacions al govern, Moisés Rodríguez Cantón del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Andrés Medrano Muñoz d’En Comú Podem (ECP).

En el seu balanç, l’alcaldessa ha destacat el valor especial del mandat: “La pandèmia ens va obligar a obrir un parèntesi i fer un altra planificació. Quan ja vèiem el final de la crisi sanitària, va arribar la invasió de Ucraïna i un increment de preus que ens va desdibuixar el Pla d’inversions, així com una crisi energètica també derivada d’aquesta situació”. Martínez ha manifestat la seva satisfacció per haver pogut adaptar el funcionament de l’administració a tots aquests contratemps i haver-la posat al servei de les necessitats dels veïns i veïnes de la ciutat.

El Pla de mandat de l’equip de govern es va estructurar en vuit eixos que, en tots els casos, han tingut un alt grau de compliment. Un dels que ha rebut major atenció ha rebut ha estat el de ciutadania, drets i igualtat, dins del qual s’han impulsat els plans locals d’inclusió, d’habitatge i d’igualtat, l’Oficina de Drets Energètics, el projecte de suport comunitari Grans Nexes o la proposta Educació 360.

El segon eix, referent a la projecció estratègica de la ciutat, ha reflectit noves prioritats. Dins d’aquest apartat, s’ha fet realitat el projecte de marca de ciutat COLOR, s’ha posat en marxa el Pla d’acció i innovació cultural (PACI), s’ha aprovat el Pla director Rubí Brilla 2030 i s’han dissenyat importants millores urbanístiques, com la segona fase de l’illa de vianants, la reforma del parc de Ca n’Oriol o la conversió de l’avinguda de l’Estatut en una gran via urbana.

En l’àmbit de l’educació, la cultura, l’esport i la salut, s’han posat en marxa els patis oberts, s’ha impulsat l’Escola d’Art i Disseny edRa i s’ha subscrit el conveni de l’Escola del Bosc. També s’han promogut accions de memòria històrica i un nou Pla de salut per al període 2022-2027.

El Pla de mandat també prioritzava un espai públic de qualitat. La feina en aquest apartat s’ha saldat amb un nou contracte de bus urbà, l’eliminació de la zona blava i la millora dels aparcaments lliures, l’ordenança de mobilitat i l’impuls de plans d’asfaltatge i de voreres. També s’ha fet una gran aposta per les urbanitzacions, amb la creació d’una regidoria específica, i s’ha elaborat el primer Pla de benestar animal i tinença responsable de la ciutat.

La promoció de l’activitat econòmica s’ha fet evident a través de projectes com la Taula de Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR), les millores executades al Mercat Municipal i el projecte de compra en línia El Mercat a casa, l’impuls de Rubí Forma o tot el treball realitzat en el si del Consell de la Formació Professional.

El sisè eix del Pla de mandat s’enfocava una ciutat més sostenible. En aquest capítol, s’han fet realitat el nou Pla local de residus, el Pla director del verd urbà, el Pla de qualitat de l’aire i el Pla director de la bicicleta. També s’ha regulat la promoció de l’energia fotovoltaica, s’ha posat en marxa el sistema de recollida de residus porta a porta als comerços, i s’han elaborat plans d’arbrat.

La planificació del govern municipal també prioritzava l’assoliment d’una organització eficaç i eficient. Aquest objectiu s’ha materialitzat en el Pla d’ordenació de Recursos Humans (PORH) en curs, que busca l’estabilització de la plantilla municipal; el Pla d’igualtat intern, la gran aposta per l’administració electrònica i els pressupostos amb perspectiva de gènere, entre d’altres fites.

Finalment, el vuitè eix del Pla de mandat s’ocupava de la transparència, la participació i el diàleg. Dins d’aquest apartat, han vist la llum el Pla estratègic de govern obert i el Codi de conducta i bon govern, s’han aplicat els pressupostos participatius, s’ha impulsat un nou model de Sindicatura de Greuges i s’ha modernitzat Ràdio Rubí amb la implementació del sistema visual radio. També s’ha apostat per la implicació del municipi a l’entitat supramunicipal Arc Metropolità.

Per a l’alcaldessa, tota la feina realitzada ha permès disposar, a les acaballes del mandat, d’una ciutat més feminista, inclusiva, bonica, saludable i competitiva, on tothom pot viure sense exclusions. “Volem deixar un bon llegat a les futures generacions i per això treballem. Volem una ciutat millor, i això ho perseguim amb polítiques treballades des de la sostenibilitat i que situen les persones al centre”, ha conclòs.

    

Quatre anys de pacte de govern

Els 328 compromisos inclosos al Pla de mandat i la seva realització són fruit del treball conjunt dels dos socis de govern: PSC i ECP. Després de gairebé quatre anys de gestió, l’alcaldessa ha valorat que “el pacte ha estat fructífer per a Rubí. La prioritat per a les dues formacions era treballar posant la ciutat per davant de tot i això hem fet, dedicant tots els esforços per acomplir aquest Pla de mandat que ens havia de guiar”.

En la seva valoració del mandat, el portaveu del PSC, Moisés Rodríguez Cantón, ha assenyalat la importància d’un bon treball de planificació, estratègia i adaptació. El socialista ha destacat especialment el gran repte que ha suposat el PORH, engegat en el període de govern anterior, i com aquest està evidenciant la validesa de la plantilla municipal.  

El regidor considera que l’equip de govern ha possibilitat una administració més competitiva, adaptada i contemporània, que ha sabut fer xarxa a tots els nivells: “amb els nostres treballadors i treballadores, que són una peça clau en la generació de serveis públics. A nivell local, impulsant aquest procés d’estratègia de marca de ciutat que suposa COLOR, explicant el que som. I exteriorment, perquè estàvem fent moltes coses bones però fora no ho sabien. Ara, Rubí ja pot dir que és a Europa”.

El portaveu d’ECP, Andrés Medrano Muñoz, també s’ha felicitat per un pacte de govern que, a través del diàleg, ha permès fer realitat molts dels projectes de la seva formació i així avançar en una ciutat més corresponsable, sostenible i justa. En el seu balanç del Pla de mandat, el regidor ha enumerat els grans compromisos assolits en l’àmbit de la transició ecològica. Els plans ja esmentats referents al verd urbà, la qualitat de l’aire, la gestió de residus o la bicicleta són algunes de les fites destacades per Medrano, qui també s’ha aturat especialment en el nou Pla director de Rubí Brilla: “Aquest marca un horitzó a llarg termini, que referma el nostre compromís i el dota de mitjans. Un dels resultats és que Rubí és la tercera ciutat de Catalunya en instal·lacions fotovoltaiques per habitant. Això no s’aconsegueix per casualitat sinó amb polítiques fiscals verdes, amb molta feina… Tot plegat sense deixar ningú enrere”. En aquest sentit, ha posat de relleu el suport a la ciutadania vulnerable que s’està oferint a través de la nova Oficina de Drets Energètics.

El regidor d’ECP també ha reivindicat la bona feina executada en altres matèries que estan sota la gestió de la seva formació, com són l’habitatge, la cooperació, la memòria històrica, la participació i la transparència.

Objectius de Desenvolupament sostenible