Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mort gestacional, perinatal i neonatal La pèrdua d'un fill o filla durant l'embaràs, el part o els primers dies de vida és un moment tràgic per aquestes famílies. L'Ajuntament ofereix recursos per poder superar el dol. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Mort gestacional, perinatal i neonatal

La pèrdua d'un fill o filla durant l'embaràs, el part o els primers dies de vida és un moment tràgic per aquestes famílies. L'Ajuntament ofereix recursos per poder superar el dol.

La mort gestacional, perinatal o neonatal d'un fill o filla és una realitat present en força famílies. Segons les últimes dades del Departament de Salut, 254 nadons van néixer morts l’any 2017 a Catalunya i un centenar no van arribar al mes de vida. És el que es coneix com a mort gestacional, perinatal o neonatal ─en funció de si la mort és a partir de la setmana 22 de l’embaràs, en els moments previs o posteriors al part o en el primer mes de vida─. Tot i així, les dades no comptabilitzen les pèrdues que es poden produir en les primeres setmanes de gestació.

Avui en dia, el dol lligat a l’arribada d’un infant segueix sent un tema tabú a la nostra societat, que invisibilitza aquestes famílies i el seu dolor, aïllant-les i menystenint les seves pèrdues.

Amb l'objectiu de revertir aquesta situació i oferir a aquests nadons i a les seves famílies el reconeixement que es mereixen, la Junta de Portaveus va aprovar una moció al Ple municipal del 28 de maig de 2020 que recull la voluntat de crear un espai al Cementiri dedicat a tots els nadons que han mort al ventre de les seves mares o al cap de poc temps de néixer.

Actualment, l'Ajuntament està a la fase d'estudi de diferents propostes per a la creació d'aquest espai. 

L'objectiu és habilitar un racó simbòlic on les famílies puguin anar a recordar els seus infants i, alhora, que aquest espai doni visibilitat a la realitat de la mort gestacional, perinatal i neonatal. 

Coincidint amb el 15 d'octubre, Dia internacional per a la visibilització de la mort gestacional, perinatal i neonatal, la Biblioteca Mestre Martí Tauler exposa, a la planta 0, el fons documental sobre avortaments, dol i mort perinatal ─aquest material, que estarà exposat durant tot el mes d'octubre, està disponible en servei de préstec durant tot l'any─.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

1
0