Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentació Regidoria de la Memòria Democràtica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Presentació

Regidoria de la Memòria Democràtica

La nostra Memòria Democràtica és el nostre patrimoni; la defensem amb la transmissió dels valors democràtics fonamentals, llibertat, igualtat i fraternitat, per tal de protegir el llegat d'aquells que van lluitar per ells.

A Rubí ja fa uns anys que vàrem començar a fer valdre la defensa d'aquests valors democràtics, al llarg del segle XX.

Els carrers, edificis, les places, els parcs i els monuments de la ciutat guarden la memòria de la nostra ciutadania, producte d'una història viscuda i compartida per les generacions que ens han precedit, rubinencs i rubinenques i moltíssimes persones que han passat per la nostra ciutat.

L'espai que ara volem consolidar de Memòria Democràtica ha de vetllar, protegir i difondre allò que, fins i tot amb la vida, van defensar els nostres avis i àvies. Volem que sigui un llibre obert d'històries viscudes, del què i qui som i del perquè. Ara que els perills que amenacen volen tornar a ocultar i maquillar tot el que va passar a la Guerra Civil, les atrocitats que el franquisme i el feixisme van fer a la població civil a Europa, és més necessari que mai no oblidar, per no repetir els errors del passat.

Part d'aquestes històries ens les podem explicar donat que tenim documents, pel·lícules, àudios i, fins i tot, veïns i veïnes testimonis vius d'una època recent. Però també és cert que en la nostra història més recent hem viscut episodis de censura, ocultació, suplantació i, fins i tot, destrucció d'elements culturals, socials i polítics que hem de recuperar i que ens han d'ajudar a fer aquesta tasca d'explicar-nos qui som.

A la nostra història recent com a ciutat, hem viscut el primer republicanisme i la dictadura de Primo de Rivera, la II República i els seus avenços democràtics i socials. Hem patit la Guerra Civil, la postguerra i el franquisme, també el feixisme, el nazisme i la deportació. Hem viscut el ressorgiment dels ajuntaments democràtics el 1979, que ens va retornar la democràcia i la reconquesta de drets i serveis públics, la no persecució del sindicalisme i moviments socials i veïnals, la legalització de partits polítics, etc. I tot això està escrit als nostres carrers, plens de lluita democràtica, antifranquista i antifeixista, perquè Rubí no ha estat ni és aliena a aquesta realitat.

Ens cal, per tant, un espai propi a l'Ajuntament que serveixi d'eina, que faci que aquesta història que ens envolta la puguem escoltar cada dia, llegir, compartir, entendre, comprendre i aprendre; i aquest és el nostre objectiu des de la regidoria de Memòria Democràtica.

Jordi Arnaiz Moreno

Jordi Arnaiz Moreno
Regidor de Memòria Democràtica, Polítiques d'Habitatge i Proursa

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0