Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Manteniment dels parcs Per tal de mantenir els parcs i jardins en un òptim estat de conservació, els treballs de manteniment de les zones verdes de Rubí es van succeint al llarg de l’any en funció del cicle vegetatiu de les diferents espècies que hi ha. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Manteniment dels parcs

Per tal de mantenir els parcs i jardins en un òptim estat de conservació, els treballs de manteniment de les zones verdes de Rubí es van succeint al llarg de l’any en funció del cicle vegetatiu de les diferents espècies que hi ha.

Aquestes actuacions se centren tant en el bon estat fitosanitari com en els aspectes estètics d’aquests elements.

Cada parc i jardí és diferent i, per tant, el seu manteniment és també diferent. Per això, s’elaboren plans de manteniment específics per a cadascun d’ells, els quals permeten realitzar un estudi exhaustiu de les tasques i necessitats que poden sorgir, i optimitzar i planificar els recursos, tant humans com tècnics i materials. Durant tot l’any, s’eliminen les males herbes, s’arrangen els camins i, si es produeixen desperfectes en el mobiliari, aquest es repara o se substitueix per un altre. També es fa una neteja periòdica dels parcs i jardins i es buiden les papereres.

En aquests espais hi ha arbres i palmeres, gespa, espècies entapissants i vivaces, vorades, arbustos i grups de flors, entre d’altres.

 

Arbres i palmeres


Els treballs de manteniment dels arbres dels parcs i jardins consisteixen fonamentalment en la poda, ja sigui de formació, de neteja o d'aixecament de capçada, i en el cas de les palmeres, en la neteja de les fulles seques. A més, periòdicament es fan tractaments fitosanitaris preventius.

 

Gespes


La gespa és un dels tipus de verd que requereix més actuacions al llarg de l’any per mantenir la seva qualitat, ja que necessita molta humitat. La sega de la gespa es porta a terme al llarg de tot l’any, i en el cas dels parterres dels parcs i jardins, les vores es retallen de forma freqüent per mantenir l’estructura. També es realitzen feines d’aireig, encebament i adobament dels parterres.

 

Espècies entapissants i vivaces


La vegetació entapissant o de port reptant inclou aquelles plantes que desenvolupen la seva part aèria, és a dir, les tiges, les fulles i les flors, a nivell de terra. Aquestes espècies requereixen feines de poda i pinçament, que habitualment es fan durant l’hivern, a principis de primavera i a finals d’estiu. També es duen a terme feines d’entrecavada, adobament i tractaments fitosanitaris preventius.

Les plantes vivaces o plantes perennes són aquelles que duren més de dos anys i reneixen a l’any següent. Existeixen una gran varietat de formes i tenen una vida molt llarga. Al llarg de l’any, les plantes vivaces requereixen podes, pinçaments i retalls, i quan arriba la primavera, l’entrecavada i l’adobament del sòl, a més de tractaments fitosanitaris preventius. A principis d’estiu i de la tardor, les plantes es netegen de flors seques.

 

Tanques vegetals


Es construeixen amb arbustos que es poden col·locar per tenir una funció decorativa o per delimitar un espai, com ara els jocs infantils. Atès que es poden fer formes amb elles, requereixen una poda de formació i, posteriorment, de manteniment, amb actuacions de retallada a principis d’hivern i de la tardor. Quan arriba la primavera, el sòl de la plantació s’entrecava, s’adoba i es fan tractaments fitosanitaris preventius.

 

Arbustos


Trobem arbustos en molts llocs de la ciutat. Aquests necessiten una poda de formació i un manteniment, dos vegades a l’any, a principis d’estiu i d’hivern. I, com a la resta d’espècies, a principis de la primavera té lloc l’entrecavada i l’adobament del sòl i la realització dels tractaments fitosanitaris preventius.

 

Flors


Les flors aporten bellesa i donen color als parcs i jardins de Rubí. Normalment són plantes de temporada que cal anar renovant durant l’any. El primer que s’ha de fer és preparar el sòl on anirà la plantació, una tasca que es duu a terme durant els mesos d’abril, agost i novembre perquè les plantes floreixin i puguem tenir flors durant les quatre estacions de l’any. En aquest cas, els mesos de plantació són els mateixos. La terra s’escarda cada mes per airejar-la i, coincidint amb els mesos de plantació, es porta a terme un tractament fitosanitari preventiu. Per tal de mantenir la qualitat dels grups de flors, tres cops l’any s’elimina la flor seca.

 

El manteniment de tots aquests elements es fa mitjançant la brigada municipal, encàrrecs al Centre Especial de Treball de la Font del Ferro i contractacions externes.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

2
2