Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tot a punt per atendre la població més vulnerable davant una possible onada de calor Rubí disposa d’un servei municipal propi que millora l’atenció en moments d’alerta. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Tot a punt per atendre la població més vulnerable davant una possible onada de calor

Rubí disposa d’un servei municipal propi que millora l’atenció en moments d’alerta.
L’Ajuntament de Rubí té tot a punt per posar en marxa el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS), en quant les temperatures superin els 36,6º C. És a partir d’aquest moment quan s’activen els protocols d’alerta del Pla que ofereix diferents consells i recomanacions per fer front a l’onada de calor i minimitzar el seu impacte.
Com a mesures addicionals, des de l’any 2009 l’Ajuntament de Rubí ofereix la possibilitat que les persones més vulnerables, prèvia valoració del seu Centre d’Atenció Primària (CAP) i de forma voluntària, puguin passar les hores de més calor (entre les 10 del matí i les 7 de la tarda) en una de les 4 residències i centres de dia locals amb les que el consistori ha conveniat la disponibilitat d’un centenar de places per a possibles assistències. Aquest centres són: Conxita Valls, el Cel de Rubí, Primer de Maig i Cuida Avis.
L’Ajuntament de Rubí correrà a càrrec de les despeses de manutenció i estada, a compte de la partida que Serveis Socials té destinada a ajuts d’emergències.
L’Ajuntament, després de reunir-se al llarg de les darreres setmanes amb els 3 centres d’Atenció Primària ha demanat una estimació dels casos especialment crítics. La xifra de persones que necessitarien una assistència a domicili se situa en 250 pacients del CAP Mútua i 203 del CAP Anton de Borja i 65 al CAP Sant Genís. El nombre de persones vulnerables, que compleixen alguns de requisits marcats pel Pla és molt elevat. Els CAP gestionats pel Consorci Sanitari de Terrassa (Sant Genís i Antón de Borja) estimen una població vulnerable de 9.487 persones.

En moments d’alerta, els 3 CAP són els encarregats de posar-se en contacte via telefònica o presencial amb el col·lectiu de major risc per conèixer la seva situació i poder oferir el servei de trasllat a les residències.

A banda de les trucades personalitzades, l’Ajuntament també disposa de dos dispositius més per detectar possibles emergències entre el col·lectiu de persones vulnerables a l’onada de calor. D’una banda, el servei de Telealarma al qual actualment hi ha connectades 1.200 persones, i a través del servei d’ajuda domiciliària, que reben en aquests moments més de 500 persones.
El trasllat de les persones a les residències es vehicula a través de la Policia Local de Rubí que rep la petició per part dels CAP i que, posteriorment, coordina amb els serveis municipals de Salut Pública, Serveis Socials i Protecció Civil.

POCS

L’objectiu principal del Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut (POCS), que estarà vigent fins el pròxim 15 de setembre, és predir amb la màxima antelació possible les situacions climatològiques de risc i minimitzar els possibles efectes d’una onada de calor sobre la salut de les persones, especialment d’aquelles amb major risc. Aquest col·lectiu inclou persones de més de 75 anys, nadons, persones amb alguna discapacitat física o psíquica, de mobilitat reduïda, malalts crònics, que viuen en condicions socials precàries, que prenen una medicació relacionada amb els sistema nerviós central, etc.

El Pla contempla 3 fase: la fase 0 que finalitzava el 30 de juny, ha inclòs actuacions com ara la informació a la població i l’elaboració d’un cens de persones amb més risc; i s’ha donat pas a l’activació de la fase 1, que s’allargarà fins el pròxim 31 d’agost. Aquesta fase incideix més en la valoració de les dades de temperatura i la divulgació de les recomanacions preventives a les persones més vulnerables als efectes de la calor. En aquesta fase, Sanitat Respon facilita informació i consell a les persones que ho sol·liciten i coordina els serveis assistencials en cas de detectar algun cas de risc. Les oficines de farmàcia també faciliten recomanacions i consells contra la calor.

La fase 2 només s’activa en el cas de Rubí si es preveuen una pujada de les temperatures màximes per sobre dels 36,6 ºC que és el valor resultant d’una estadística que té en compte l’històric de temperatures màximes d’anys anteriors. És en aquesta fase quan es posen en marxa, com és el cas actual, la intervenció dels serveis sanitaris i socials i dels recursos d’emergència, sempre que aquest increment de temperatures màximes es mantingui durant més de tres dies seguits.

En el Pla d’aquest any s’han actualitzat les recomanacions a la població general, així com noves aportacions adreçades als professionals que atenen persones de risc. Al web del Servei Meteorològic de Catalunya es podrà consultar un mapa de Catalunya amb la temperatura a partir de la qual es considera situació d’alerta a cada població.

Com a material de difusió de la campanya s’han distribuït fulletons informatius en els CAP, COS, farmàcies i residències geriàtriques. També s’ha posat a disposició dels usuaris el servei telefònic Sanitat Respon (tel. 902 111 444); i s’han fet arribar recomanacions per al personal sanitari i per a les residències geriàtriques; i altres plans d’actuacions per garantir l’atenció de persones grans i fràgils als centres mèdics.

Tota la informació sobre el Pla es pot trobar a la pàgina web municipal.