Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí, en fase d'alerta per l'onada de calor Segons el preavís del Pla Procicat per onada de calor del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) del Departament d’Interior de la Generalitat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí, en fase d'alerta per l'onada de calor

Segons el preavís del Pla Procicat per onada de calor del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) del Departament d’Interior de la Generalitat.
Rubí es troba des d’ahir en fase d’alerta per situació de risc per onada de calor, juntament amb els municipis de la comarca del Vallès Occidental, segons un comunicat de preavís del Pla Procicat per onada de calor lliurat pel Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) del Departament d’Interior de la Generalitat.

En aquests moments el municipi es troba en el nivell 1 d’alerta. En el cas que la previsió meteorològica apuntés a una situació de risc amb una temperatura superior als 36,6º C durant un mínim de tres dies, s’arribaria al nivell 2. Només en aquesta fase, es posaria en marxa el dispositiu municipal i preventiu de possibles trasllats de persones fràgils i vulnerables que no disposin de condicions de temperatura a la seva llar, ni recolzaments familiars i/o socials adequats. Aquest trasllat, que sempre serà per indicació del metge de família del pacient i sempre i quan la persona afectada així ho accepti voluntàriament, es farà durant les màximes hores diürnes d’insolació en Centres de Dia i/o Residències Geriàtriques de la població de Rubí (Conxita Valls, el Cel de Rubí, Primer de Maig i Cuida Avis).

La probabilitat que Rubí superi avui els 36,6 º C és d’entre un 10 i un 30 % entre les 8 i les 14 h i existeix entre un 30 i un 70 % de possibilitats que s’arribi a aquesta termperatura entre les 14 i les 20 hores d’avui. No és previst que s’arribi al nivell 2 donat que per demà s’espera l'inici de la davallada de les temperatures.

L'Ajuntament de Rubí vol recordar els consells preventius davant els efectes d'una onada de calor, especialment a totes aquelles persones més vulnerables, com ara gent gran, nens, malalts crònics i persones que pateixen discapacitats físiques o psíquiques, entre d'altres:

Protegiu-vos del sol i la calor
A casa, controleu la temperatura:
- Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca.
- Obriu les finestres de casa durant la nit per refrescar-la.
- Estigueu-vos a les estances més fresques.
- Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l'ambient. Si no teniu aire condicionat mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes ...).
- Refresqueu-vos sovint.

Al carrer, eviteu el sol directe:
- Porteu una gorra o un barret.
- Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
- Procureu caminar per l'ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
- Porteu aigua i beveu-ne sovint.
- Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
- Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants amb les finestres tancades.

Vigileu amb l'activitat física
- Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.
- Reduïu les activitats intenses.

Beveu força i vigileu amb l’alimentació
- Beveu força aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot, sense tenir set.
- No prengueu begudes alcohòliques.
- Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.

Informeu-vos bé
- Informeu-vos dels horaris dels centres d’atenció primària que teniu més a prop, tant del vostre municipi com del lloc on aneu de vacances.
- 902 111 444. Recordeu aquest número de Sanitat Respon, que us pot atendre diàriament durant les 24 hores. Us indicaran els centres sanitaris oberts i us poden donar consells de salut.
- Recordeu que a les oficines de farmàcia podeu obtenir informació sobre com es poden evitar els problemes causats per la calor.
- Seguiu les prediccions meteorològiques que us puguin anticipar els dies més calorosos.
- Acudiu amb antelació als professionals sanitaris i socials per prevenir els possibles problemes per a la vostra salut.

Tota la informació sobre el POCS es pot trobar a la pàgina web municipal.