Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’obre el procés participatiu del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) S’han creat tres esferes de participació ─política, entitats i ciutadana─ per copsar quin ha de ser el nou model de ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

S’obre el procés participatiu del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM)

S’han creat tres esferes de participació ─política, entitats i ciutadana─ per copsar quin ha de ser el nou model de ciutat

L’Oficina del POUM ja està operativa (foto: Ajuntament de Rubí).
L’Oficina del POUM ja està operativa (foto: Ajuntament de Rubí)

Ja s’ha implementat el procés participatiu del POUM, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. Es tracta d’un nou escenari de reflexió sobre el model de ciutat pel qual aposta Rubí, que ha de permetre posar al dia el planejament urbanístic municipal actual.

El nou POUM serà l’instrument que fixarà les regles del joc del desenvolupament urbanístic de Rubí per als propers anys i, per això, necessita de la participació del conjunt del municipi: ciutadania, entitats, sectors econòmics i socials, representants polítics, etc.

El procés de redacció i tramitació d’un POUM està regit per la legislació urbanística vigent, que en determina el contingut i documentació, les etapes, així com el procediment de tramitació. Tot el procediment compta amb un Programa de Participació Ciutadana ─el Ple el va aprovar a la sessió celebrada a principis de setembre d’aquest any─, que ha de permetre que tots els veïns i veïnes de Rubí puguin prendre part en la definició del rumb urbanístic de la ciutat en els propers anys.

Així, s’han establert tres mecanismes de participació:  

  • La Comissió de seguiment del POUM, un òrgan de caràcter polític amb funcions deliberatives i informatives integrat, entre altres, per representants de tots els grups polítics municipals.
  • El Consell Consultiu del POUM, un òrgan local de caràcter informatiu i deliberatiu integrat per diferents agents socials de la ciutat: associacions, representant d’entitats, professionals de reconegut prestigi en diferents àmbits de la ciutat, etc.
  • Espais de participació oberts a la ciutadania, que tenen l’objectiu d’informar del procés participatiu i que s’aniran programant al llarg del procés de redacció del POUM. A partir d’aquest dimecres, els rubinencs i les rubinenques ja poden omplir el qüestionari individual en línia.

"Volem un procés participat i consensuat, perquè el POUM ens permetrà construir una ciutat saludable, serà una eina per afrontar el problema de l’habitatge i per potenciar l’activitat econòmica, entre d’altres. I volem recollir diverses mirades per fer-ho possible: la mirada de la sostenibilitat, de gènere, de la seguretat...", ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

L’objectiu del procés participatiu és que els rubinencs i les rubinenques puguin informar-se i participar del procés de redacció del POUM de Rubí amb totes les facilitats i garanties. Així, s’ha creat un espai web informatiu, on s’hi podran consultar els documents del POUM que es generin en cada fase de la redacció.

Més endavant, s’habilitarà un espai de participació en línia dins de la plataforma participa.rubi.cat, que estarà actiu durant el que s’anomena "fase de participació" (fins a l’Avanç de Pla); així com un canal telemàtic de recollida d’al·legacions i suggeriments, a través del registre electrònic de l’Ajuntament.

A més, s’ha posat en marxa la nova oficina del POUM, que vol centralitzar tota la feina de redacció d’aquesta eina de planejament i vol ser un aparador dels grans projectes urbanístics que té la ciutat.

Objectius de Desenvolupament sostenible