Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

RubíBus incorpora 9 autobusos híbrids nous per reduir les emissions de gasos contaminants El servei, que el 2023 va obtenir una xifra rècord de viatgers al superar les 2,5 milions de persones usuàries, ara té pràcticament el 70 % de la seva flota híbrida https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

RubíBus incorpora 9 autobusos híbrids nous per reduir les emissions de gasos contaminants

El servei, que el 2023 va obtenir una xifra rècord de viatgers al superar les 2,5 milions de persones usuàries, ara té pràcticament el 70 % de la seva flota híbrida

Els nous busos compten amb tecnologia híbrida i presenten un major confort per a les persones usuàries del servei (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Els nous busos compten amb tecnologia híbrida i presenten un major confort per a les persones usuàries del servei (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí incorpora a partir d’aquest dimarts 9 autobusos nous amb tecnologia híbrida al servei de transport públic urbà. Els vehicles s’aniran afegint a la flota de manera progressiva ─5 els propers dies i 4 més al llarg d’aquest mes de febrer─ i presenten millores importants, sobretot pel que fa a la reducció del consum de combustibles fòssils.

Aquest dilluns, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, acompanyada del regidor de Mobilitat i Accessibilitat, Rafael Güeto Ortiz, i de personal del grup Avanza ─concessionària del servei de RubíBus─, ha presentat els nous vehicles als mitjans de comunicació.

Segons ha explicat l’alcaldessa, la renovació dels autobusos té diversos objectius. D’una banda, es reduiran les emissions de gasos contaminants i es millorarà la qualitat i l’eficiència econòmica de la flota. “Amb aquests nous busos híbrids fem una aportació al que anomenem Pla A, perquè no hi ha més opcions, és a dir, a la cura que hem de fer del medi ambient. És un compromís d’aquesta ciutat i d’aquest govern millorar la nostra aportació a la reconversió del canvi climàtic”. L’any 2019, Rubí ja va incorporar 5 autobusos híbrids a la flota, que substituïen models antics. Aquests busos que es posen en funcionament permeten reduir el consum de combustibles fòssils i, així, contribuir a assolir els compromisos ambientals adquirits per l’Ajuntament. De fet, aquesta mesura va en consonància amb la declaració de l’emergència climàtica feta pel Ple municipal a finals del 2019.

D’altra banda, la renovació també permetrà millorar la comoditat de les persones usuàries i de la ciutadania en general, en incorporar vehicles amb menys vibracions, menys soroll interior i exterior i amb nous dissenys que permeten l’aprofitament màxim dels espais del vehicle.

Amb la introducció d’aquests 9 autobusos, Rubí es converteix en una ciutat que pràcticament frega el 70 % de la seva flota híbrida. Segons Francesc Avellaneda, gerent d'explotació Mataró – Rubí d’Avanza, “això és la certificació de l’aposta ferma de l’Ajuntament pel que fa a la cura del medi ambient. Poques ciutats tenen un 70 % de flota híbrida. Això és una medalla d’aquesta ciutat i em consta que el Consistori continuarà treballant en aquesta línia”.

La xarxa actual de transport públic urbà compta amb 7 línies d’autobusos. Els nous vehicles ─cadascun dels quals s’assigna a dos conductors o conductores─ circularan per totes les línies. La substitució de vehicles antics per aquests de nous forma part del Pla de renovació contemplat al contracte, vigent des del juliol del 2022. Aquesta incorporació permetrà retirar 9 dels vehicles més antics que té la flota, que superen els 15 anys, per la qual cosa es disminuirà els 11,41 anys d’antiguitat mitjana que tenia la flota fins ara fins als 4,86 anys.

 

Rècord històric del nombre de viatgers

El regidor de Mobilitat i Accessibilitat, Rafael Güeto Ortiz, ha comentat que “el nou contracte del servei de transport públic urbà ha suposat un salt important en la millora de les línies. S’ha millorat molt l’oferta i, amb la introducció d’aquests nous autobusos, ara també millorem la qualitat. Això ha tingut com a resultat unes xifres rècords d’utilització del transport públic i estem contents i satisfets”.

I és que l’any 2023, el servei va experimentar un increment del 38 % de persones viatgeres respecte al 2022. De 1.835.455 persones usuàries al 2022 s’ha passat a 2.532.202 al 2023, una xifra que suposa el màxim històric de la ciutat, ja que mai abans s’havien superat els 2 milions de viatgers.

A l’hora d’establir els termes del nou contracte, el Govern local va considerar que el desplegament territorial actual és suficient, ja que el 97 % de la població de Rubí té una parada de bus a menys de 300 metres. “I els que no la tenen ─ha explicat el regidor─, esperem que sigui així gràcies al projecte de bus a demanda que estem treballant”.  En aquest sentit, es va apostar per l’increment de freqüències, “que és un factor important en aquesta millora de la utilització”, segons Güeto Ortiz.

Durant la presentació, l’alcaldessa ha recordat que “el transport urbà és el servei més ben valorat de manera recurrent a l’enquesta de satisfacció ciutadana. Això vol dir que s’està fent bé, malgrat que som conscients que tot és millorable i precisament en això treballem. Per això es renoven els vehicles o intentem millorar situacions relacionades amb l’excés de demanda en alguna hora punta al costat d’un centre educatiu per exemple”.

Objectius de Desenvolupament sostenible