Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí treballa per crear la seva Agenda Urbana La ciutat es dota d’un marc estratègic i metodològic per incorporar als projectes de transformació urbana una visió més humana, sostenible, inclusiva i participativa https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Rubí treballa per crear la seva Agenda Urbana

La ciutat es dota d’un marc estratègic i metodològic per incorporar als projectes de transformació urbana una visió més humana, sostenible, inclusiva i participativa

Moment de la roda de premsa (Foto: Ajuntament/Localpres).
Moment de la roda de premsa (Foto: Ajuntament/Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha començat a treballar per dotar-se d’una Agenda Urbana. Això suposa assumir el conceptes, mètodes i compromisos que formen part de l’Agenda 2030 per el Desenvolupament Sostenible impulsada per les Nacions Unides.  

Aquest és un pas més després que l’Ajuntament hagi fet seus els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i els hagi aplicat a la seva tasca i missió. En aquest cas, l’Agenda Urbana és el desenvolupament de l’ODS 11, que advoca per unes comunitats i ciutats sostenibles.

D’aquesta manera, es dota els processos de transformació de l’espai urbà d’una mirada global que busca planificar el desenvolupament urbà centrat en les persones, d’una forma sostenible i participativa, vetllant per la protecció del patrimoni cultural i natural, assegurant la integració metropolitana i territorial i aportant respostes integrals i resilients als riscos derivats del canvi climàtic i altres possibles desastres. 

Rubí segueix la filosofia i mètode que estableix l’Agenda Urbana Espanyola, complementat amb els preceptes de l’agenda que està elaborant la Generalitat.

La metodologia a seguir de l’Agenda Urbana assenyala 10 àmbits d’actuació:

  • Ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo
  • Evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent
  • Prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència
  • Fer una sostenible dels recursos i afavorir l’economia circular
  • Afavorir la proximitat i la mobilitat sostenible
  • Fomentar la cohesió social i buscar l’equitat
  • Impulsar i afavorir l’economia Urbana
  • Garantir l’accés a la vivenda
  • Liderar i fomentar la innovació digital
  • Millorar els instruments d’intervenció i la governança

L’Alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha explicat aquest dimarts què suposa per a la ciutat aquesta decisió: “l’Agenda Urbana ens ofereix una oportunitat històrica per treballar plegats en el desenvolupament de la ciutat amb la voluntat de fer Rubí més amable i humà”.

Els treballs per a la redacció d’aquesta guia ja estan en marxa. Per ara, s’està treballant en la diagnosi, que donarà pas a la concreció de reptes que tenim com a ciutat. Finalment, es decidirà de manera conjunta el pla d’acció. La participació i el treball conjunt seran el pal de paller d’aquest procés ja que la ciutadania, entitats, partits polítics i personal de la corporació estan cridats a implicar-se en la redacció de l’agenda. Tot aquest procés compta amb l’acompanyament de l’empresa Tech Friendly, especialitzada en processos de transformació urbana.

L’alcaldessa ha insistit en aquesta qüestió: “vull animar els rubinencs i rubinenques a comprometre’s amb el procés perquè dissenyarem un full de ruta que va molt més enllà que nosaltres: treballem pel futur”.

La previsió assenyala que Rubí comptarà amb la agenda urbana pròpia a finals d’any.

Objectius de Desenvolupament sostenible