Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí obté finançament europeu per a un projecte d’integració social de joves migrants a través de l’esport El programa Erasmus+ donarà suport a la iniciativa BRACE, que liderarà l’Ajuntament de Rubí i que comptarà amb la participació d’altres quatre socis de diferents països https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí obté finançament europeu per a un projecte d’integració social de joves migrants a través de l’esport

El programa Erasmus+ donarà suport a la iniciativa BRACE, que liderarà l’Ajuntament de Rubí i que comptarà amb la participació d’altres quatre socis de diferents països

El CEF Can Mir és un dels pilars del projectegràcies a la seva experiència en la integració de menors no acompanyats (foto: CEF Can Mir).
El CEF Can Mir és un dels pilars del projectegràcies a la seva experiència en la integració de menors no acompanyats (foto: CEF Can Mir)

L’Ajuntament de Rubí ha rebut una subvenció dins el programa Erasmus+ de la Unió Europea per desenvolupar un projecte d’integració social de joves migrants a través del futbol. La iniciativa BRACE (Breaking baRriers to migrAnt soCial intEgration through football) serà liderada per la corporació municipal i comptarà amb la implicació d’altres quatre socis: el Club Escola de Futbol Can Mir de Rubí, l’Associazione Sportiva Bresso 4 d’Itàlia, el club KCS Machelen de Bèlgica i l’Instituto Superior de Gestao de Portugal.

El projecte vol contribuir a trencar les barreres que impedeixen a les persones immigrants desenvolupar una vida normal a Europa, conduint-los en molts casos cap a situacions d’exclusió. “Sabem que l’esport per si sol no pot resoldre tots els problemes que han d’afrontar les persones immigrants però, combinat amb altres mesures, sí que té un gran potencial per facilitar la seva integració. Podríem dir que és un llenguatge universal que uneix, sense importar els orígens, els antecedents, la religió o la situació econòmica”, ha manifestat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Dins el projecte BRACE, totes les organitzacions implicades disposaran d’un espai per compartir les seves experiències treballant amb immigrants, i especialment amb menors no acompanyats i refugiats, a través del futbol. La idea és poder intercanviar coneixements i metodologies que els permetin millorar els projectes que tenen actius i fer-los replicables en altres municipis.

El projecte BRACE es desenvoluparà durant tot un any i inclourà diverses activitats: una primera reunió transnacional a Brussel·les (Bèlgica) que servirà per analitzar la situació actual de les persones migrants, refugiades i menors no acompanyades a la Unió Europea; una segona trobada a Bresso (Itàlia) en què es donarà a conèixer l’experiència de l’Associazione Sportiva Bresso 4 i es debatrà sobre noves maneres d’aconseguir la inclusió social de les persones vulnerables a través del futbol; una tercera reunió a Lisboa (Portugal) on l’Instituto Superior de Gestao oferirà un seminari sobre com trencar la barrera econòmica que pateixen les persones immigrants i refugiades; i una darrera trobada a Rubí que inclourà jornades de sensibilització a centres educatius, un taller sobre com replicar el projecte, i un intercanvi cultural entre jugadors, entrenadors i representants de les organitzacions col·laboradores, entre d’altres.

En paral·lel a aquestes reunions, es treballarà en l’elaboració d’un document de bones pràctiques, que recollirà les experiències dels socis però també consells i suggeriments sobre com replicar aquestes accions i com promoure la inclusió social dels immigrants a través del futbol.

    

Un projecte compartit

L’Ajuntament de Rubí serà l’encarregat de coordinar l’execució del projecte BRACE  gràcies a la seva experiència prèvia en la gestió de fons europeus i a tota la feina desenvolupada en l’àmbit de la inclusió social, l’esport i la joventut. Com a líder de la iniciativa, una de les seves funcions serà promoure la creació d’una xarxa d’autoritats locals que donin suport a la inclusió social als clubs esportius.

El Club Escola de Futbol Can Mir serà un dels grans actius del projecte ja que desenvolupa, des del 2019, una iniciativa pròpia d’inclusió social amb 23 menors no acompanyats i, anteriorment, ja havia posat en marxa un altre projecte d’activitats adreçades a famílies de refugiats. Entre els seus equips, hi ha un grup juvenil integrat per nois de diferents ciutats i menors no acompanyats que viuen a la comarca.

L’ASD Bresso 4 és un club esportiu de base situat a Bresso, prop de Milà, que destaca per la seva visió inclusiva de l’esport. Entre els seus projectes hi ha el Panafrica United, que fa servir el futbol per donar suport a refugiats provinents de diferents països de l’Àfrica subsahariana. El 2018, també va col·laborar a la iniciativa AVAIL – UE AMIF de Creu Roja, orientada a la integració de refugiats i sol·licitants d’asil.

KCS Machelen és un club de futbol regional de la regió de Brussel·les que potencia el seu vessant educatiu, aprofitant la diversitat lingüística i multicultural que aglutina. Actualment, implementa un incentiu d’idioma estranger perquè els infants aprenguin l’holandès participant en capacitacions setmanals, partits i competicions nacionals.

El cinquè soci del projecte BRACE és l’ISG Business & Economics School, una escola de referència en el context de l’ensenyament de l’economia i els negocis a Portugal que treballa habitualment amb diverses universitats, dins el grup Lufosona. L’ISG aporta al projecte la seva experiència en responsabilitat social corporativa ambiental, cicle de vida social i costeig del cicle de vida, planificació i implementació d’educació d’alt nivell i currículums acadèmics.

Objectius de Desenvolupament sostenible