Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí, més a prop de la segona estació de ferrocarrils La consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella Farré, ha anunciat des de Rubí la licitació de l’anàlisi d’efectivitat per construir la nova infraestructura https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí, més a prop de la segona estació de ferrocarrils

La consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella Farré, ha anunciat des de Rubí la licitació de l’anàlisi d’efectivitat per construir la nova infraestructura

La consellera amb l'alcaldessa i els portaveus municipals a la porta de l'Ajuntament (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
La consellera amb l'alcaldessa i els portaveus municipals a la porta de l'Ajuntament (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

La consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella Farré, ha anunciat des del Centre d’Operacions de Rubí de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (COR) la licitació de l’anàlisi d’efectivitat per construir una segona estació de ferrocarrils a la zona de La Llana o més al nord de la ciutat. L’estudi, que es preveu que estigui enllestit en 10 mesos, determinarà la forma concreta de la infraestructura i la seva ubicació exacte. “Avui tenim la confirmació de l’estudi previ indispensable per poder tenir la nostra segona estació de ferrocarrils, que des de 2010 sabem que és necessària pel municipi i pel país. Agraïm que hagi arribat aquest moment perquè realment necessitem aquesta infraestructura per una ciutat que s’ha fet gran i no en té prou amb una estació”, ha valorat l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez. Per la consellera, “la millora del servei del transport públic al Vallès és un repte del departament per garantir drets de ciutadania, el dret a la mobilitat, i alhora afrontar el repte de l’emergència climàtica”.

Prèviament, la consellera ha visitat l’Ajuntament de Rubí on ha signat el llibre d’honor i ha saludat els portaveus dels grups municipals de la ciutat. A la casa consistorial, l’alcaldessa s’ha reunit breument amb la consellera i el secretari del Mobilitat i Insfraestructures, Marc Sanglas i Alcantarilla. En el marc d’aquesta trobada, l’edil local ha reiterat la necessitat de millorar l’accés en transport públic a l’Hospital de Terrassa i buscar una alternativa al peatge de les Fonts.

Un cop al COR, l’alcaldessa i la consellera han estat rebudes pel director de Desenvolupament de Nous Negocis de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Albert Tortajada i Flores, i el director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella i Fortuny. Durant el matí, han visitat el Centre de Comandament Integrat, la Nau de trens històrics, el simulador de conducció de trens i els tallers.

 

Reivindicació històrica

La construcció d’una segona estació dels FGC a Rubí és una reclamació amb més de 15 anys de recorregut. El primer estudi sobre el seu interès va ser encarregat el 2007 per l’Ajuntament en el marc del POUM i ja va concloure que la rendibilitat de la inversió era positiva. Des de llavors, la idea s’ha anat perfilant i ha estat incorporada en diverses ocasions en la planificació del govern català. Hi ha fet referència el Pla territorial metropolità de Barcelona 2010, el Pla director d’infraestructures 2011-2020, el Pla director d’infraestructures 2021-2030 i el Pla específic de mobilitat del Vallès 2021. Malgrat això, el projecte mai s’ha dotat pressupostàriament i no s’ha arribat a fer l’estudi constructiu.

L’Ajuntament de Rubí i l’entitat Fem Vallès van formalitzar el setembre de 2022 la Declaració de Can Serra que insta la Generalitat de Catalunya a construir una segona estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) al Polígon d’Activitat Econòmica de La Llana. El text compta amb el suport de totes les forces polítiques del Ple de l’Ajuntament de Rubí i d’una àmplia representació del teixit econòmic i social de Rubí i de la comarca.

La Declaració de Can Serra recorda que Rubí, malgrat ser un dels municipis més poblats del Vallès, amb 78.500 habitants (2021), només disposa d’una estació de FGC  al sud de la trama urbana i que, per tant, ofereix una cobertura deficient a bona part de la ciutat. 

Objectius de Desenvolupament sostenible