Rubí incorpora la perspectiva de gènere a la planificació urbana
Les conclusions de la marxa exploratòria del 21 de març s’han fet arribar a l’equip redactor del Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM)
Les marxes exploratòries són una metodologia feminista, participativa i dinàmica basada en recorreguts a peu que serveixen per detectar aspectes urbans que afecten la percepció de seguretat o d’inseguretat de la població, i que poden millorar la vida quotidiana de la ciutadania. El 21 de març, en el marc dels actes del Dia Internacional de les Dones, un grup de dones de la ciutat, acompanyades per expertes en urbanisme i perspectiva de gènere del Col·lectiu Punt 6 van realitzar la segona marxa exploratòria Rubí, impulsada pels serveis d’Igualtat i Joventut. La proposta responia també a les accions del Protocol Municipal de Prevenció de les Violències Masclistes i LGTBI-fòbiques.
Els objectius d’una marxa exploratòria són: identificar quins són els espais favorables i desfavorables per la seguretat de les dones i persones del col·lectiu LGTBI, reflexionar sobre la incidència del disseny urbanístic i la planificació urbana en la vida quotidiana de les persones, analitzar les variables que influeixen en els drets a les ciutats, proporcionar eines teòriques per a repensar els espais quotidians i donar visibilitat i valorar el coneixement propi que les dones tenen sobre el seu entorn i convertir-lo en criteris que puguin millorar l’entorn i la seva percepció de seguretat.
Per tal d’incorporar la perspectiva de gènere a l’urbanisme de Rubí s’han desenvolupat tres sessions al voltant de la marxa del 21 de març: un taller preparatori, la marxa i una sessió de retorn. El taller previ va servir per fer una introducció teòrica a l’urbanisme feminista i a l’abordatge de la seguretat urbana des d’aquesta perspectiva, explicant el funcionament de les marxes com a metodologia. Les aportacions del taller preparatori van marcar l’itinerari del dia 21. Durant la marxa, es va analitzar els diferents aspectes de la configuració física i social que condicionen la percepció de seguretat en les parades i els itineraris del recorregut. La marxa va sortir de la plaça Pearson i va acabar a l’Escardívol, passant per la plaça Pep Rovira, el pont del Riu, el pont de Can Xercavins, la plaça Marquès de Barberà i el PAE de La Llana.
Finalment, la sessió de retorn ha traslladat les principals conclusions de l’activitat a representants del Servei d’Obra Pública, l’equip redactor del POUM, l’equip de coordinació del POUM de l’Ajuntament, el servei de Manteniment Urbà i el servei de Mobilitat i Accessibilitat.
Les propostes de millora que es van concloure durant la marxa tenen a veure amb el disseny d’un entorn que sigui visible, senyalitzat, vital, equipat, vigilat i comunitari. Així les conclusions de la marxa es concreten en:
- Afavorir la visibilitat contínua als entorns de les xarxes d’activitats quotidianes
- Visibilitzar socialment i simbòlicament a les dones en la diversitat
- Dissenyar, equipar i cuidar els espais de la vida quotidiana
- Assegurar els serveis i equipaments necessaris de la xarxa quotidiana
- Orientar i afavorir la llegibilitat dels usos quotidians
- Utilitzar senyalització no sexista i diversa
- Afavorir la diversitat d’usos, la densitat i la proximitat
- Prioritzar a l’espai públic de relació enfront de l’ús del trànsit rodat
- Promoure relacions físiques i socials entorn de les activitats quotidianes
- Propiciar les condicions que generen confiança
- Potenciar xarxes comunitàries per atendre les violències contra les dones
- Assegurar la participació comunitària des d’una perspectiva de gènere interseccional