Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es troba en estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica Això suposa limitacions en l’ús de l’aigua, com la reducció del 15% per a usos industrials i la disminució de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia, que és de 230 litres https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es troba en estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica

Això suposa limitacions en l’ús de l’aigua, com la reducció del 15% per a usos industrials i la disminució de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia, que és de 230 litres

Imatge del visor de la sequera (foto: Agència Catalana de l’Aigua).
Imatge del visor de la sequera (foto: Agència Catalana de l’Aigua)

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l'entrada a l'estat d'excepcionalitat per sequera hidrològica a Rubí i a 223 municipis més. Concretament, s’ha decretat aquest estat d'excepcionalitat a les unitats d'explotació Embassaments del Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Ter-Llobregat, fet que comporta tot un seguit de restriccions. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha signat un ban mitjançant el qual informa als rubinencs i les rubinenques d’aquesta nova situació hidrològica.

L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.

L’Ajuntament ja ha adoptat mesures per adaptar-se a l’estat d’excepcionalitat. Així, el reg de zones verdes i plantes de la ciutat es fa en les següents condicions: el rec de planta i arbustiva es duu a terme en horari de 6 a 8 del matí i es realitza amb cubes d’aigua. No es realitza el reg de zones verdes com el parc dels Francesos. Pel que fa al reg de sistema goter d’espais com l’Arborètum, el Celler i la façana de l’Ajuntament, se n’ha modificat la programació perquè es realitzi en horari nocturn, igual que el reg de manteniment de la planta interior del viver, que es fa igualment en horari nocturn.

També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia. Si en l’escenari d’alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia.

Aquestes mesures s’han adoptat pel risc de desabastament i perquè ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix (27%) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.

 

Pla d’emergència a punt

El Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar, al novembre de 2022, el Pla d’emergència en situació de sequera. Es tracta d’un document que planifica la gestió de l’aigua del municipi en els diferents escenaris en què l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) declari la situació de sequera i que està a l’espera de ser ratificat per aquest organisme.

El març de 2010, el Ple també va donar llum verda a l’Ordenança municipal d’estalvi d’aigua de Rubí com a instrument per a regular tant la incorporació com la utilització de sistemes d’estalvi d’aigua als edificis i construccions, i determinar en quins casos i circumstàncies serà obligatòria.

Independentment de tots aquests instruments, entre tots hem de prendre consciència per tal de vetllar en el nostre dia a dia per l’estalvi eficient i per l’ús racional de l’aigua com a bé escàs que és”, ha assegurat l‘alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Entre les bones pràctiques que cal adoptar sempre destaca tancar les aixetes quan no s'utilitzen; incorporar a les aixetes dispositius reductors del cabal; revisar els equipaments d’aigua; regar fent un consum eficient; no utilitzar el vàter com a paperera; dutxar-se en lloc de banyar-se; posar la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzar programes d'estalvi; usar dipòsits d’estalvi d’aigües grises; fer un correcte manteniment de piscines; i millorar la qualitat de l'aigua, evitant abocar a l'aigüera determinats productes que són de difícil eliminació o nocius (pintura, oli, productes de neteja, dissolvents, etc.).

Objectius de Desenvolupament sostenible